Metrowiec mojej mamy

4.5 (145 ocen)

  • Łatwy

Wyśmienite, proste i efektowne ciasto. Jest idealne na co dzień, ze względu na prostotę wykonania. Znakomite na specjalne okazje ze względu na wyjątkowy wygląd.Składniki na 2 metrowce.

  • Łatwy

Składniki:

  • CIASTO BISZKOPTOWE BIALE:
    - jajka: 4 sztuki
    - woda: 8 łyżek
    - olej: 8 łyżek
    - mąka: 230 gramów
    - proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
    - aromat rumowy: 2 mililitry
    CIASTO BISZKOPTOWE CIEMNE:
    - jajka: 4 sztuki
    - woda: 8 łyżek
    - olej: 8 łyżek
    - mąka: 230 gramów
    - proszek do pieczenia: 1.5 łyżeczki
    - kakao czubate łyżki: 2 łyżki
    KREM BUDYNIOWY:
    - mleko: 1.5 szklanki
    - cukier: 5 łyżek
    - mąka: 5 łyżek
    - margaryna: 300 gramów
    - sok i skórka z cytryny: 1 sztuka
    POLEWA CZEKOLADOWA:
    WIORKI KOKOSOWE:
Wystaw ocenę:

4.5 (145 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Biszkopty

Metrowiec mojej mamy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasta przygotowujemy tak samo i pieczemy w dwóch identycznych formach keksowych jedno po drugim.

    Formy do pieczenia ciasta smarujemy masłem i posypujemy mąką. Piekarnik rozgrzać do 180'C.

    Żółtka utrzeć z cukrem aż będą puszyste. Dodać do nich olej i wodę, wymieszać, po czym po 1 łyżce stale ubijając dodawać mąkę z proszkiem do pieczenia. Do ciasta ciemnego dodać kakao, a do jasnego aromat rumowy.

    Białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy. Ciasto delikatnie wymieszać łyżką i przelać do przygotowanej formy. Piec ok 40-45 minut aż się lekko zarumieni i będzie odstawać od brzegów. Ciasto odstawić do całkowitego ostygnięcia.
  • Metrowiec mojej mamy 2. Na krem ugotować 3/4 szklanki mleka z cukrem. W reszcie zimnego mleka rozrobić mąkę i dodać ją do tego w garnku. Zagotować mieszając jak zwykły budyń. Masę ostudzić, dodać do niej sok i skórkę z cytryny. gdy będzie całkowicie zimny, ucierając drewnianą łyżką lub kula do wyrabiania ciasta dodawać po łyżce margaryny. Mieszać aż krem się połączy i będzie puszysty.
  • Metrowiec mojej mamy 3. Ciasta kroimy na kromki. Przekładamy je kremem budyniowym czarne i białe na zmianę. Na początku i końcu ciasta jest kromka ciasta. Z podanej ilości możemy zrobić 2 metrowce.
  • 4. Ciasto owinęłam w folię spożywczą i włożyłam w keksówkach do lodówki. Leżakuje ono przez około 1 godzinę. następnie po wierzchu smarujemy je polewą czekoladową i posypujemy wiórkami, lub płatkami kokosowymi.

    Ciasto przez podaniem kroimy na ukos, tak by każda porcja miała formę zebry. Jeśli metrowiec przetrwa do następnego dnia, przechowuję go w lodowce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Masa budyniowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować