METROWIEC

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Jak sama nazwa mówi babka ta ma, aż metr długości. I świetnie wygląda.

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • - mąka pszenna: 2.5 szklanki
    - proszek do pieczenia: 1.5 łyżeczki
    - jajka: 6 sztuk
    - cukier kryształ: 2 szklanki
    - oliwa: 15 łyżek
    - woda: 12 łyżek
    - mąka przenna: 2 łyżki
    - kakao naturalne: 2 łyżki
    - mleko: 2 szklanki
    - mąka krupczatka: 3 łyżki
    - margaryna Kasia: 1 sztuka
    - cukier puder: 0.5 szklanki
    - cukier waniliowy: 1 sztuka
    - wiśnie z kompotu: 1 sztuka
    - polewa czekoladowa: 1 sztuka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Polewa Polewa czekoladowa

Metrowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukier, wodę i oliwę zagotować, ostudzić dodać żółtka, mąkę z proszekiem. Na koniec dodać pianę z ubitych białek. Ciasto podzielić na 2 częsci do jednej dodac 2 łyzki maki a do drugiej 2 łyżki kakao. Przełożyć do blach waskich a długich i piec 50 min.
  • 2. Przygotowanie kremu: Z mleka i maki krupczatki ugotwać budyń. Do gorącego budyniu dodajemy margarynę, cukier puder i cukier waniliowy i wszystko razem mieszamy.
  • 3. Babki przekrawamy i przekładamy kremem na przemian. Babka jasna, krem, wisnie, babka ciemna. Tak gotową babke polewamy polewą. Babkę kroimy na skos.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukier puder Mleko Czekolada Wiśnie Kakao

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować