METROWIEC

4.5 (171 ocen)

  • 2 godz.

Bardzo dawno temu znalazłam, ten przepis w jakiejś gazecie. Zagościł u mnie na stałe. Ciasto wspaniałe, inaczej składane niż popularne Metrowce.

  • 2 godz.

Składniki:

  • biszkopt kakaowy:
    -5 jajka (do kakaowego daje 1 jajko więcej)
    -1 szklanka cukru
    -4 łyżki wody
    -1 szklanka mąki
    -4 łyżki oleju
    -olejek rumowy
    -2 łyżeczki proszku do piecz.
    -1 łyżka kakao

    biszkopt biały:
    -4 jajka
    -1 szklanka cukru
    -4 łyżki wody
    -1 szklanka mąki
    -4 łyżki oleju
    -1 cukier waniliowy
    -2 łyżeczki proszku do piecz.

    masa;
    -0,75 l.mleka
    -½ szklanki cukru
    -2 budynie waniliowe
    -olejek cytrynowy
    -1 margaryna-250 g.
    -1 masło -250 g.

    -mielone orzechy lub migdały
    -polewa czekoladowa
Wystaw ocenę:

4.5 (171 ocen)

Zobacz również:

Metrowiec Desery

Metrowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • biszkopt kakaowy 1. biszkopt kakaowy-Ubić białka z cukrem. Dodać po żółtku i ubić. Do ubitych jajek przesiać mąkę z proszkiem i kakao. Lekko mieszać, dolewając wodę potem olej. Dodać kilka kropel olejku. Nie mieszać długo, żeby nie opadło. Wylać na blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia. (30x40)Piec 25-30 min. w 175*.
  • biszkopt jasny 2. biszkopt jasny-Wykonać jak biszkopt kakaowy. Upiec w takiej samej blaszce.
  • krojenie w ukośne pasy 3. Złożyć dwa biszkopty i pokroić w jednakowe ukośnie pasy.
  • rozkładanie 4. Składać na przemian, pas biały , kakaowy itd.
  • składanie 5. masa-Zagotować 0,5 l.mleka z cukrem .Budyń, rozmieszać ze szklanką mleka. Ugotować budyń i ostudzić. Margarynę z masłem zmiksować i dodawać po trochę budyniu. Na koniec domieszać kilka kropel olejku cytrynowego. Masę podzielić na pół.Częścią smarować boki i sklejać.Układać w innej blaszce.
  • krem 6. Resztą kremu z tej połówki posmarować górę.
  • 2 warstwa 7. Z drugą częścią kremu ,postąpić jak z pierwszą. Biszkopty składać w szachownicę.
  • krem 8. Resztą posmarować górę
  • migdały 9. Posypać tartymi orzechami lub migdałami.
  • polewa 10. Polać roztopioną polewą na parze za ,,nitką,,.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa budyniowa Orzechy Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować