1.biszkopt kakaowy-Ubić białka z cukrem. Dodać po żółtku i ubić. Do ubitych jajek przesiać mąkę z proszkiem i kakao. Lekko mieszać, dolewając wodę potem olej. Dodać kilka kropel olejku. Nie mieszać długo, żeby nie opadło. Wylać na blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia. (30x40)Piec 25-30 min. w 175*.
2.biszkopt jasny-Wykonać jak biszkopt kakaowy. Upiec w takiej samej blaszce.
3.Złożyć dwa biszkopty i pokroić w jednakowe ukośnie pasy.
4.Składać na przemian, pas biały , kakaowy itd.
5.masa-Zagotować 0,5 l.mleka z cukrem .Budyń, rozmieszać ze szklanką mleka. Ugotować budyń i ostudzić. Margarynę z masłem zmiksować i dodawać po trochę budyniu. Na koniec domieszać kilka kropel olejku cytrynowego. Masę podzielić na pół.Częścią smarować boki i sklejać.Układać w innej blaszce.
6.Resztą kremu z tej połówki posmarować górę.
7.Z drugą częścią kremu ,postąpić jak z pierwszą. Biszkopty składać w szachownicę.
Komentarze