1.CIASTO 1 : Żółtka oddzielić od białek , wsypać cukier , ubić na puszystą masę nie przerywając ubijania wlać wodę i olej , jeszcze chwilę ubijać , dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia ,wszystko dokładnie wymieszać . Z białek ubić pianę , delikatnie połączyć z ciastem . CIASTO 2: Zrobić tak samo jak ciasto 1 dodając 2 łyżki kakao . Gotowe ciasta wylać do dwóch foremek o wymiarach 10/35cm Piec 40-45 minut w temp. 175 *C MASA: Do zimnego mleka wsypać mąkę ziemniaczaną , mąkę pszenną ,
cukier i c. waniliowy . wszystko razem dobrze wymieszać , mieszając ugotować budyń , wystudzić . Masło utrzeć , do utartego masła dodać zimny budyń i spirytus do smaku . Upieczone i wystudzone ciasta pokroić w kromki o grubości około 5 cm. smarować masą i przekładać na przemian raz ciemna kromka raz jasna . Udekorować według uznania , u mnie czekolada mleczna rozpuszczona w kąpieli wodnej , kokos i żurawina .Ciasto podajemy krojone po skosie .
Komentarze