METROWIEC

0 (0 ocen)

Pyszne ciasto,od lat goszczące w moim domu.

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
    16 łyżek wody
    16 łyżek oleju
    2 szklanki cukru
    3 łyżeczki proszku do pieczenia
    3 łyżki kakao
    8 jajek

Metrowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    CIASTO:
    Wodę zagotować z cukrem,odstawić do wystudzenia.
    Gdy wystygnie dodawać na przemian mąkę,olej,proszek do pieczenia,8 żółtek.(białka zostawić do piany)Do wyrobionej masy dodać ubitą pianę z białek,delikatnie wymieszać ciasto na jednolita masę.
    Ciasto podzielić na 2 części:
    jedna biała,do drugiej dodajemy 3 łyżki kakao i lekko mieszamy.
    Ciasto wkładamy do dwóch jednakowych wąskich foremek,najlepiej typowych do metrowca i pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok.35-40 minut.
  • 2. KREM:
    1 i ½ szklanki mleka
    ½ szklanki cukru
    2 jaja
    2 i ½ łyżki mąki ziemniaczanej
    2 i ½ mąki pszennej
    kostka masła



    Przygotować krem: ¾ szklanki mleka zagotować razem z połową szklanki cukru. Nieco wystudzić, nastepnie dodać masę przygotowaną z ¾ szklanki mleka, 2 jajek, mąki ziemniaczanej i pszennej, dokładnie mieszając wszystkie składniki. Masę wlać do gotującego się mleka i gotować dalej na małym ogniu,ciągle mieszając. Po wystudzeniu dodać masło i dokładnie wymieszać.
  • 3. Upieczone ciasta wyciągamy z foremek,następnie kroimy na ukos w ok 1 cm paski,bierzemy po 1 łyżce przygotowanego kremu i nakładamy na biały pasek ciasta,potem doklejamy ciemny kawałek i znowu nakładamy krem,postępujemy tak aż ułożymy 2 ok pół metrowe paski z ciastem.
  • 4. POLEWA:
    pół kostki margaryny najlepiej Kasi
    4 łyżki cukru
    2 łyżki wody
    2 łyżki kakao
    Składniki zagotować,ciągle mieszając aby polewa się nie zważyła.
    Po lekkim przestudzeniu polać polewą ciasto.

Porady

Dla leniwych: zamiast gotować krem można ciasto przełożyć gotowym kremem do karpatki polecam krem z Gellwe. Metrowca można też posypać jeśli ktoś lubi wiórkami kokosowymi lub kolorową posypką.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy