Męskie żeberka duszone w sosie musztardowo-miodowym

4.5 (144 ocen)

  • 45 min

Potrawa ta przekonuje, że droga do serca mężczyzny wiedzie przez żeberka. Mają zdecydowany smak i kazdy pan się na nie skusi.

  • 45 min

Składniki:

  • Cztery kawałki żeberek (50dkg)
    1 cebula
    4 łyżki musztardy
    2 łyżeczki miodu
    2 łyżki śmietany 12%
    1 łyżka masła
    1łyżeczka ostrej papryki
    sól, pieprz
    olej rzepakowy do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (144 ocen)

Zobacz również:

Musy Dania główne

Męskie żeberka duszone w sosie musztardowo-miodowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • smażenie 1. Żeberka dokładnie myjemy, kroimy w cztery porcje i odstawiamy do osuszenia. Posypujemy żeberka papryką i przyprawami.W między czasie na rozgrzaną patelnie wlewamy olej rzepakowy i wrzucamy posiekaną w drobna kostkę cebulę. Chwile podsmażamy, odkładamy na talerz i układamy na tym tłuszczu mięso. Dusimy około 30 minut co jakiś czas obracając. Po tym czasie tłuszcz się wytopi i zabieramy się do robienia sosu.
  • duszenie żeberek 2. Żeberka wyciągamy na talerz, dodajemy na patelnię śmietanę, musztardę, miód oraz masło. Delikatnie mieszamy aż wszystkie składniki się rozpuszczą i sos zgęstnieje. Na koniec dodajemy soli oraz pieprzu. Układamy z powrotem mięso i jeszcze 15 minut dusimy.
  • 3. Żeberka podaję z ziemniakami i ćwikłą lub duszoną cukinią z czosnkiem. Dobrze smakują z kaszą czy ryżem. Smacznego

Porady

Ja obtaczam żeberka przed pierwszym duszeniem w przyprawie do żeberek, są wtedy jeszcze bardziej doprawione. Musztardy używam rosyjskiej gdyż jest bardziej pikatna a mężczyźni lubią takie ostre mięsko zanużone w musztardowej pościeli.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Musztarda

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować