Melon zapiekany z camembertem w sosie borówkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Melona kroimy na 6 plastrów, układamy ja w brytfance wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdym kawałku melona kładziemy plasterek camemberta. Ja camemberta ułożyłam na końcu każdego kawałka melona, ale możemy to zrobić w dowolnym miejscu lub pokroić serek na mniejsze kawałki i przykryć nimi całą powierzchnię melona. Melona z serkiem wkładamy do piekarnika i zapiekamy do czasu aż camembert zacznie się topić. W czasie gdy melon się zapieka, przygotowujemy sos borówkowy: borówki smażymy na patelni, pod koniec smażenia dodajemy śmietanę. W razie potrzeby sos można dosłodzić miodem lub cukrem. Kawałki melona z topiącym się serkiem układamy na talerzu, polewamy je sosem borówkowym, posypujemy płatkami z gorzkiej czekolady i dekorujemy truskawkami przeciętymi na połówki.
Komentarze