melba malinowa

4.5 (198 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Melba to przepyszne ciasto na które przepis mam od mojej babci. W rodzinie pieczemy je często,bo wszyscy je uwielbiają.Ser, z którego powstało przełożenie robimy sami na bazie mleka, śmietany i jajek. Jest obłędnie delikatny, a w połączeniu z masłem i cukrem pudrem naprawdę rozpływa się w ustach.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • *tortownica 21 cm
    Składniki:
    na biszkopt:

    4 jajka
    1 szklanka mąki
    1 szklanka cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    na masę serową:
    1 litr mleka
    1/2 litra gęstej kwaśnej śmietany 18%
    4 jajka
    1 szklanka cukru pudru
    200 g masła
    dodatkowo:
    1,5 szklanki malin
    1 opakowanie galaretki malinowej
    3 łyżki drobnego kokosu
Wystaw ocenę:

4.5 (198 ocen)

Melba malinowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka zacząć ubijać, kiedy piana będzie sztywna powoli dosypywać cukier. Następnie dodawać po jednym żółtku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do masy jajecznej. Delikatnie wymieszać, przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem od pieczenia i piec w 180*C około 30 minut. Wystudzić. Przekroić na dwa blaty.
  • 2. Mleko zagotować. Śmietanę rozmieszać z jajkami, wlać na gotujące się mleko i zostawić na wolnym ogniu na kilka minut żeby oddzieliły się ser i serwatka. Kiedy już ser się wytworzy odlać serwatkę przez bardzo gęste sitko a ser pozostawić do wystudzenia. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na puszysto a następnie partiami dodawać ser. Gotowy krem podzielić na połowę. Galaretkę rozpuścić w szklance wody i odstawić. Dolną część biszkopta ułożyć na paterze i zapiąć wokół niej obręcz tortownicy. Rozłożyć połowę kremu i przykryć drugim biszkoptem. Z drugiej części kremu odłożyć trochę na boki i dekorację a resztę rozsmarować na wierzchu. Ułożyć maliny i zalać tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki na kilka godzin. Kiedy galaretka stężeje delikatnie obkroić boki i zdjąć obręcz. Obsmarować wkoło kremem i obsypać kokosem. Wierzch również można udekorować kremem.

Porady

waga- pracę nad tym tortem najlepiej rozłożyć na dwa dni: jednego dnia upiec biszkopt żeby ładnie się przekroił i ugotować ser a drugiego dnia ukręcić krem i przełożyć ciasto. Najlepiej przechowywać je w lodówce ale przed podaniem wyjąć godzinę wcześniej, lepiej smakuje trochę ogrzane.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Urodziny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować