Melanzane-grillowany bakłażan - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Bakłażana obieramy ze skórki,następnie kroimy na plastry które nie powinny być za cienkie.Następnie pokrojone na plastry warzywo układamy w naczyniu najlepiej szklanym i posypujemy lekko solą.
Pokrojony bakłażan chowamy na kilka godzin do lodówki aby puścił sok.
2.Wyjmujemy bakłażana z lodówki smażymy na patelni grillowej z obu stron po kilka minut aż będzie miękki.Czekamy aż plastry ostygną i układamy je w podłużnym szklanym naczyniu.
3.Gdy bakłażan jest już zimny posypujemy go obranym i pokrojonym na cieniutkie plasterki czosnkiem oraz posypujemy pokrojoną natką pietruszki ona końcu zalewamy oliwą na 3/4 wysokości dania.
Tak przygotowaną melanzane przykrywamy folią aluminiową lub wieczkiem wkładamy na godzinę do lodówki aby składniki przeszły.Po tym czasie bakłażan jest gotowy do spożycia.
Komentarze