Gustuję w kuchniach całego świata. Moje ostatnie odkrycie, tacos, nadaje się na kolację we dwoje i na posiłek dla rodziny.
Składniki:
Na naleśniki: 200 g mąki pszennej
● 100 g mąki kukurydzianej
● jajko
● sól
● pieprz
● zioła prowansalskie
● ok. 100 ml mleka
Na farsz: 1/2 kg mięsa mielonego
● 3 łyżki oliwy
● przyprawy: curry, zioła prowansalskie, do potraw meksykańskich
● 2 posiekane ząbki czosnku
● listek laurowy
● cebula
● pomidor lub łyżka przecieru
● sos do potraw meksykańskich
● po 1/2 puszki kukurydzy i czerwonej fasolki
● 150 g żółtego sera
Meksykańskie tacos - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z podanych składników robimy
ciasto naleśnikowe, dodając wodę (mineralną lub zwykłą),
aby ciasto było płynne (najlepiej
w stosunku do mleka jak 2:1).
Smażymy naleśniki.
2.Smażymy na patelni mięso,
dodajemy składniki na farsz,
jeszcze raz smażymy. Dodajemy
sos do potraw meksykańskich,
czerwoną fasolkę i kukurydzę.
Wyjmujemy liść laurowy.
3.Farsz nakładamy na naleśniki,
składamy je na pół, posypujemy
żółtym serem i zapiekamy
w piekarniku.
Komentarze