Mega truskawkowy torcik

4.5 (189 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób

Jeśli sezon truskawkowy ma być dobrze wykorzystany musi być torcik z ich udziałem- im więcej owoców tym lepiej:) I tak powstała wysoka warstwa truskawek zanurzona w galaretce!!

  • 60 min
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • Tortownica o średnicy 20 cm
    Biszkopt:
    • 3 jajka,
    • 3 łyżki cukru,
    • 3 łyżki mąki,
    • ¾ łyżki oleju,
    • Szczypta proszku do pieczenia,
    Masa serowa:
    • 250 ml śmietanki 30%,
    • 250 sera z wiaderka,
    • 4 płaskie łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 1/3 szklanki wody,
    • 2-3 łyżki cukru pudru
    Truskawkowa galaretka:
    • Około 1 kg truskawek,
    • 2 galaretki truskawkowe,
    • 1 litr wody,
    • 1 łyżeczka żelatyny,
    Dodatkowo:
    • Bita śmietana,
    • 2 kostki czekolady deserowej
Wystaw ocenę:

4.5 (189 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery Galaretki

Mega truskawkowy torcik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • upieczony biszkopt 1. BISZKOPT:
    Białka oddzielamy od żółtek. Tak przygotowane ubijamy. Do ubitych białek dodajemy stopniowo cukier. Następnie dodajemy żółtka. Do puszystej masy jajecznej wsypujemy sypkie składniki i wlewamy olej. Całość delikatnie mieszamy. Gotowe ciasto wylewamy na przygotowana tortownicę i pieczemy około 15 minut w 180˚C.
    Upieczony biszkopt studzimy.
  • wykładanie masy 2. MASA:
    Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki gorącej wody. Studzimy. Schłodzoną śmietankę ubijamy. Do ubitej dokładamy cukier puder. W następnej kolejności dodajemy ser, a na koniec wlewamy żelatynę. Całość dokładnie mieszamy. Gotową masę wylewamy na upieczony biszkopt.
  • układanie owoców 3. Na wylaną masę wykładamy część przygotowanych owoców. Całość odstawiamy do zastygnięcia.
  • rozpuszczanie galaretki 4. GALARETKA:
    Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i osuszamy.
    Galaretki wraz żelatyną rozpuszczamy w przegotowanej wodzie. Odstawiamy do ostygnięcia.
  • zalany galaretką torcik 5. Gdy galaretka zaczyna tężeć wylewamy ją na zastygniętą masę serową. W środek galaretki układamy truskawki. Torcik ponownie odstawiamy do zastygnięcia.
    Gotowy torcik dekorujemy bita śmietana i czekoladą. Podajemy!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować