Jeśli sezon truskawkowy ma być dobrze wykorzystany musi być torcik z ich udziałem- im więcej owoców tym lepiej:) I tak powstała wysoka warstwa truskawek zanurzona w galaretce!!
60 min
Dla 10 osób
Składniki:
Tortownica o średnicy 20 cm
Biszkopt:
• 3 jajka,
• 3 łyżki cukru,
• 3 łyżki mąki,
• ¾ łyżki oleju,
• Szczypta proszku do pieczenia,
Masa serowa:
• 250 ml śmietanki 30%,
• 250 sera z wiaderka,
• 4 płaskie łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 1/3 szklanki wody,
• 2-3 łyżki cukru pudru
Truskawkowa galaretka:
• Około 1 kg truskawek,
• 2 galaretki truskawkowe,
• 1 litr wody,
• 1 łyżeczka żelatyny,
Dodatkowo:
• Bita śmietana,
• 2 kostki czekolady deserowej
Mega truskawkowy torcik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.BISZKOPT:
Białka oddzielamy od żółtek. Tak przygotowane ubijamy. Do ubitych białek dodajemy stopniowo cukier. Następnie dodajemy żółtka. Do puszystej masy jajecznej wsypujemy sypkie składniki i wlewamy olej. Całość delikatnie mieszamy. Gotowe ciasto wylewamy na przygotowana tortownicę i pieczemy około 15 minut w 180˚C.
Upieczony biszkopt studzimy.
2.MASA:
Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki gorącej wody. Studzimy. Schłodzoną śmietankę ubijamy. Do ubitej dokładamy cukier puder. W następnej kolejności dodajemy ser, a na koniec wlewamy żelatynę. Całość dokładnie mieszamy. Gotową masę wylewamy na upieczony biszkopt.
3.Na wylaną masę wykładamy część przygotowanych owoców. Całość odstawiamy do zastygnięcia.
4.GALARETKA:
Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i osuszamy.
Galaretki wraz żelatyną rozpuszczamy w przegotowanej wodzie. Odstawiamy do ostygnięcia.
5.Gdy galaretka zaczyna tężeć wylewamy ją na zastygniętą masę serową. W środek galaretki układamy truskawki. Torcik ponownie odstawiamy do zastygnięcia.
Gotowy torcik dekorujemy bita śmietana i czekoladą. Podajemy!!!
Komentarze