• Meduza z jabłkami i ananasem

    Autor: Aneta Dudzińska, Zamość

  • Bardzo lubię słodkości. Ich przygotowanie sprawia mi wielką przyjemność. Za tym ciastem przepadają i domownicy, i goście.

  • Składniki

    Ciasto: 2 szkl. mąki
    ● 6 dużych jabłek
    ● 4 jajka
    ● 1,5 szkl. cukru
    ● 1 szkl. posiekanych orzechów
    ● łyżeczka proszku do pieczenia
    ● łyżeczka sody
    Krem: 3 żółtka
    ● 3 łyżki cukru kryształu
    ● łyżka mąki ziemniaczanej
    ● kostka margaryny.
    Oraz: 2 galaretki cytrynowe
    ● puszka ananasa w plastrach

  • Sposób przygotowania

    1.

    Ciasto: jabłka obieramy, kroimy w kostkę i zasypujemy 1 szkl. cukru. Białka ubijamy z resztą cukru. Dodajemy żółtka, jabłka, mąkę, orzechy, proszek do pieczenia oraz sodę. Mieszamy. Ciasto przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 45 minut w temp. 180 °C. Studzimy.

    2.

    Krem: ananasy osączamy. Z zalewy, żółtek, cukru i mąki gotujemy budyń. Studzimy. Ucieramy z margaryną. Wykładamy na ciasto.

    3.

    Na kremie układamy plastry ananasa. Galaretki przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Tężejące wylewamy na ciasto.

  • Słowa kluczowe (tagi):

    slodkie_zycie, ananas
  • 0 komentarzy

Autor: Aneta Dudzińska, Zamość

RedakcjaPP 5899

punkty:

Statystyki przepisu:

Dodany: 2012-11-02T09:08:40+01:00

681 odwiedzin

Dodane przez: RedakcjaPP


Sprawdź książki z tym przepisem

Zdobyte wyróżnienia:

Opublikowany w Przyślij Przepis
Zobacz PDF z przepisem »
Przepis z magazynu: PPK_12-2010

Inne przepisy dodane przez tego użytkownika:

więcej »

Inne przepisy w kategorii