Medaliony z wołowiny na sałatce z borowików - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Gotowana wołowina: polędwicę umyć pod bieżącą wodą i osuszyć papierowym ręcznikiem. Oczyścić z błon i tłuszczu (najlepiej specjalnym nożem do filetowania).
2.Tymianek i natkę pietruszki umyć i osuszyć. Mięso skropić oliwą (łyżkę odłożyć), oprószyć z obu stron pieprzem i obłożyć 2 gałązkami tymianku. Następnie posmarować musztardą (nie solić). Resztę zieleniny posiekać.
3.Na stole rozłożyć duży arkusz folii spożywczej. Położyć mięso pośrodku i ciasno
zawinąć. Końce zwinąć tak jak papierki od cukierków. Następnie całość zawinąć
ciasno w folię aluminiową, zostawiając długie końce.
4.Polędwicę włożyć do wrzącej wody i maksymalnie zmniejszyć ogień. Mięso gotować 12–14 minut (woda powinna tylko lekko wrzeć). Wyjąć i odstawić do wystygnięcia.
5.Sałatka do grzanek: pomidory naciąć na krzyż z obydwu stron. Sparzyć i przelać zimną wodą. Obrać, pokroić w ćwiartki, usunąć gniazda nasienne i szypułki. Miąższ pokroić w kostkę. Oprószyć solą i pieprzem.
6.Pomidory wymieszać z kremem balsamicznym. Natkę i szczypiorek umyć, osuszyć i posiekać. Wsypać do pomidorów. Lekko skropić oliwą, dokładnie wymieszać. Odstawić na kilka minut.
7.Sałatka z borowików: grzyby oczyścić i pokroić w grube plastry. Szalotkę i czosnek obrać i pokroić w małą kostkę. Poddusić na rozgrzanej oliwie, doprawić solą i pieprzem. Dodać grzyby i smażyć, aż się zrumienią.
8.Grzyby przełożyć do miski, skropić octem balsamicznym. Wsypać natkę. Suszone pomidory osączyć i pokroić w małe kawałki. Dodać z kaparami do sałatki i dokładnie wymieszać. Ewentualnie doprawić solą i pieprzem.
9.Smażone kasztany: w rondelku na małym ogniu skarmelizować cukier, dodać
kasztany i masło, wymieszać. Gdy masło się roztopi, wlać 2–3 łyżki wody i dusić, aż karmel się rozpuści.
10.Grzanki: bagietkę pokroić ukośnie w kromki i skropić oliwą. Zrumienić w piekarniku z włączoną funkcją grilla. Z mięsa usunąć folię i posolić. Podsmażyć na łyżce oliwy i obtoczyć w zieleninie. Pokroić w ok. 1,5–2-cm plastry.
11.Na talerz wyłożyć porcję sałatki z borowików. Na wierzchu położyć medalion. Udekorować kasztanem i polać sosem. Obok położyć grzankę z sałatką z pomidorów.
Komentarze