Medaliony z wołowiny na sałatce z borowików

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Średni

Danie można udekorować posiekaną natką pietruszki i tymiankiem. Zamiast polędwicy wołowej można również użyć wieprzowej. Smacznego!

  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • GOTOWANA WOłOWINA:
    - polędwica wołowa: 320 gramów
    - tymianek (gałązka): 4 sztuki
    - natka pietruszki: 0.5 pęczka
    - oliwa: 10 mililitrów
    - sól i pieprz do smaku: 1 szczypta
    - ostra musztarda: 1 łyżeczka
    GRZANKI Z SAłATKą Z POMIDORóW:
    - pomidor: 2 sztuki
    - sól i pieprz do smaku: 1 szczypta
    - krem balsamiczny: 1 łyżeczka
    - natka pietruszki: 0.25 pęczka
    - szczypiorek (piórka): 2 sztuki
    - oliwa: 3 łyżki
    - bagietka: 0.5 sztuki
    SAłATKA Z BOROWIKóW:
    - borówki: 500 gramów
    - szalotka: 1 sztuka
    - czosnek: 1 ząbek
    - oliwa: 200 mililitrów
    - sól i pieprz do smaku: 1 szczypta
    - ocet balsamiczny: 5 mililitrów
    - natka pietruszki: 0.25 pęczka
    - suszone pomidory w oleju: 40 gramów
    - kapary: 10 gramów

    SMAżONE KASZTANY:
    - cukier trzcinowy: 2 łyżeczki
    - kasztany ugotowane: 100 gramów
    - masło: 1 łyżeczka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Medaliony z wołowiny na sałatce z borowików - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Gotowana wołowina: polędwicę umyć pod bieżącą wodą i osuszyć papierowym ręcznikiem. Oczyścić z błon i tłuszczu (najlepiej specjalnym nożem do filetowania).
  • krok2 2. Tymianek i natkę pietruszki umyć i osuszyć. Mięso skropić oliwą (łyżkę odłożyć), oprószyć z obu stron pieprzem i obłożyć 2 gałązkami tymianku. Następnie posmarować musztardą (nie solić). Resztę zieleniny posiekać.
  • krok3 3. Na stole rozłożyć duży arkusz folii spożywczej. Położyć mięso pośrodku i ciasno
    zawinąć. Końce zwinąć tak jak papierki od cukierków. Następnie całość zawinąć
    ciasno w folię aluminiową, zostawiając długie końce.
  • krok4 4. Polędwicę włożyć do wrzącej wody i maksymalnie zmniejszyć ogień. Mięso gotować 12–14 minut (woda powinna tylko lekko wrzeć). Wyjąć i odstawić do wystygnięcia.
  • krok5 5. Sałatka do grzanek: pomidory naciąć na krzyż z obydwu stron. Sparzyć i przelać zimną wodą. Obrać, pokroić w ćwiartki, usunąć gniazda nasienne i szypułki. Miąższ pokroić w kostkę. Oprószyć solą i pieprzem.
  • krok6 6. Pomidory wymieszać z kremem balsamicznym. Natkę i szczypiorek umyć, osuszyć i posiekać. Wsypać do pomidorów. Lekko skropić oliwą, dokładnie wymieszać. Odstawić na kilka minut.
  • krok7 7. Sałatka z borowików: grzyby oczyścić i pokroić w grube plastry. Szalotkę i czosnek obrać i pokroić w małą kostkę. Poddusić na rozgrzanej oliwie, doprawić solą i pieprzem. Dodać grzyby i smażyć, aż się zrumienią.
  • krok8 8. Grzyby przełożyć do miski, skropić octem balsamicznym. Wsypać natkę. Suszone pomidory osączyć i pokroić w małe kawałki. Dodać z kaparami do sałatki i dokładnie wymieszać. Ewentualnie doprawić solą i pieprzem.
  • krok9 9. Smażone kasztany: w rondelku na małym ogniu skarmelizować cukier, dodać
    kasztany i masło, wymieszać. Gdy masło się roztopi, wlać 2–3 łyżki wody i dusić, aż karmel się rozpuści.
  • krok10 10. Grzanki: bagietkę pokroić ukośnie w kromki i skropić oliwą. Zrumienić w piekarniku z włączoną funkcją grilla. Z mięsa usunąć folię i posolić. Podsmażyć na łyżce oliwy i obtoczyć w zieleninie. Pokroić w ok. 1,5–2-cm plastry.
  • krok11 11. Na talerz wyłożyć porcję sałatki z borowików. Na wierzchu położyć medalion. Udekorować kasztanem i polać sosem. Obok położyć grzankę z sałatką z pomidorów.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Borowiki Grzyby Kasztany Wołowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować