Tą potrawę wykonał dla mnie mój mąż w dniu rocznicy naszego ślubu
30 min
Składniki:
- podwójna pierś z kurczaka
- pół kilo młodych ziemniaków
- 1 opakowanie mix sałat (same salaty)
- garść pomidorków koktajlowych
- sos salatkowy Knorr paprykowo-ziołowy
- pół dużej cebuli
- mała śmietana 18%
- 20dag sera gorgonzola
- sól
- pieprz
- przyprawa uniwersalna
- olej lub oliwa z oliwek
Medaliony w gorgonzoli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Młode ziemniaki oskrobać i ugotować w osolonej wodzie na miękko. Podwóją pierś z kurczaka przekroić na pół, oczyśćić z kostek, krwi i tłuszczu. Umyć pod zimną wodą, następnie doprawić solą, pieprzem i przyprawa uniwersalna. Na patelni rozgrzać tłuszcz, może być to olej rzepakowy lub oliwa z oliwek, gdy tłuszcz będzie gorący, podsmażyć dosłownie chwilkę kurczaka z dwóch stron, aby lekko się zarumienił. Następnie zdejmujemy kurczaka z patelni i układamy na wyłożonej folią blaszce do pieczenia. Wkładamy kurczaka do piekarnika nagrzanego w temp. 180-190 stopni z termoobiegiem na 10min. Podczas pieczenia kurczaka, ponieważ każdy piekarnik piecze inaczej, należy sprawdzać piers, nie można doprowadzić jej do wyschnięcia. Musi pozostać soczysta. W między czasie, gdy kurczak jest w piekarniku, obieramy pół cebuli i kroimy ją w drobną kostkę. Na tłuszczu, który mamy, szklimy cebulkę, Doprawiamy sola i pieprzem, aby cebulka nie była za słodka. Dodajemy śmietanę i doprowadzamy do zagotowania. Kiedy sos sie gotuje dodajemy pokrojony w kostkę ser gorgonzola. Nie wszystko na raz. Wsypujemy stopniowo i sprawdzamy gęstość sosu. Jeżeli sos jest już gęsty a sera nam zostanie nie dodajemy reszty. Próbujemy. Można doprawić do smaku solą lub pieprzem. Kiedy sos mamy gotowy możemy przygotować surówkę. Do miski wykładamy mix sałat, w osobnym kubku przygotowywujemy sos Knorr paprykowo-ziolowy zgodnie z przepisem na odwrocie. Do sałaty dodajemy pokrojone w ćwiartki pamidorki koktajlowe i zalewamy sosem. Wszystko dokładnie mieszamy. Kiedy ziemniaki się ugotuję wykładamy je w całości na talerz. Kurczaka wyjmujemy z piekarnika i kroimy w plastry grubości 2 cm. Wykładamy na talerz, polewamy sosem kurczaka i ziemniaki, podajemy z surówką. Smacznego
Porady
Zamiast sosu gotowego Knor można wykonać własny sos winegret na bazie oliwy z oliwek, cytryny i musztady oraz przypraw
Komentarze