Pomysł na kurczaka zrodził się w jednej z restauracji, podano na m filety z pieczarkami. Były smaczne, w domu próbując je odtworzyć dodałam od siebie ser i zapiekłam.
Medaliony drobiowe z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso z kurczaka płuczemy, suszymy papierowym ręcznikiem. Następnie usuwamy zbędne błony i przecinamy obie piersi wzdłuż uzyskując dwie połówki z każdej. Rozklepujemy delikatnie filety przez folię spożywczą. Pieczarki oczyszczamy (nie obierałam ich, gdyż były piękne białe bez uszkodzeń itp), kroimy w półplasterki lub kostkę jak wolicie. Cebulę obieramy, kroimy w średniej wielkości kostkę. Rozgrzewamy na patelni masło, dodajemy cebule chwilę podsmażamy - ściągamy z patelni. Na tą samą patelnię wkładamy pokrojone wcześniej pieczarki, od razu solimy. Gdy sok odparuje dodajemy cebulę (tą odstawioną) smażymy jeszcze kilka minut
2.Na patelni grillowej rozgrzewamy olej układamy przygotowane filety. Smażymy 2 - 3 minuty z jednej strony, przewracamy i po 3 minutach układamy na nich pieczarki. Kładziemy na pieczarki plastry sera. Przykrywamy i zapiekamy do momentu roztopienia się sera.
Komentarze