Medaliony drobiowe z pieczarkami

4.5 (156 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pomysł na kurczaka zrodził się w jednej z restauracji, podano na m filety z pieczarkami. Były smaczne, w domu próbując je odtworzyć dodałam od siebie ser i zapiekłam.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - Filety z kurczaka pojedyncze: 2 sztuki
    - pieczarki: 250 gramów
    - cebula: 1 sztuka
    - sól (( do przyprawienia pieczarek)): 0.5 łyżeczki
    - pieprz (( do przyprawienia pieczarek)): 0.5 łyżeczki
    - sól ((do przyprawienia mięsa)): 2 szczypty
    - pieprz ((do przyprawienia mięsa)): 2 szczypty
    - ser żółty: 4 plastry
    - masło: 2 łyżki
    - olej: 2 łyżki
Wystaw ocenę:

4.5 (156 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Medaliony drobiowe z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso z kurczaka płuczemy, suszymy papierowym ręcznikiem. Następnie usuwamy zbędne błony i przecinamy obie piersi wzdłuż uzyskując dwie połówki z każdej. Rozklepujemy delikatnie filety przez folię spożywczą. Pieczarki oczyszczamy (nie obierałam ich, gdyż były piękne białe bez uszkodzeń itp), kroimy w półplasterki lub kostkę jak wolicie. Cebulę obieramy, kroimy w średniej wielkości kostkę. Rozgrzewamy na patelni masło, dodajemy cebule chwilę podsmażamy - ściągamy z patelni. Na tą samą patelnię wkładamy pokrojone wcześniej pieczarki, od razu solimy. Gdy sok odparuje dodajemy cebulę (tą odstawioną) smażymy jeszcze kilka minut
  • 2. Na patelni grillowej rozgrzewamy olej układamy przygotowane filety. Smażymy 2 - 3 minuty z jednej strony, przewracamy i po 3 minutach układamy na nich pieczarki. Kładziemy na pieczarki plastry sera. Przykrywamy i zapiekamy do momentu roztopienia się sera.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować