Mchali z buraków

5 (1 ocen)

Sałatka z rodowodem gruzińskim, o niespotykanym smaku i aromacie. Wzorowałam się na przepisie z bloga "Zapiski kuchenne Peli", tylko troszkę zmieniłam....polecam, bo jest wyśmienita :)

Składniki:

  • 2 duże buraki ok. 1/2 kg lub taka ilość mniejszych
    1/3 szklanki grubo posiekanych orzechów włoskich
    2 przeciśnięte ząbki czosnku
    garść posiekanej natki pietruszki
    2 łyżki octu winnego
    3 łyżki oliwy lub dobrego oleju
    sól, świeżo mielony pieprz biały, szczypta cukru do smaku
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Surówki

Mchali z buraków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1t2r5om 1. Buraki umyć, osuszyć, posmarować olejem, włożyć do worka do pieczenia, wlać 1/4 szklanki wody, zamknąć szczelnie worek, ponakłuwać jego wierzch i wstawić do piekarnika.
    Piec w 180 stopniach 40 - 70 minut w zalezności od wielkośći buraków ( piekłam więcej - bedą do innej sałatki - szkoda odpalać piekarnika dla dwóch buraków )
    Po upieczeniu przestudzić....obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
  • image-0i8d8fj 2.

    Posiekać orzechy i natkę, czosnek przecisnąć przez praskę....
  • image-28l09uu 3. Dodać do buraków razem z octem, oliwą i przyprawami, wymieszać, odstawić na 10 minut do lodówki.

    Życzę smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Buraki Czosnek Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować