Sałatka z rodowodem gruzińskim, o niespotykanym smaku i aromacie. Wzorowałam się na przepisie z bloga "Zapiski kuchenne Peli", tylko troszkę zmieniłam....polecam, bo jest wyśmienita :)
Składniki:
2 duże buraki ok. 1/2 kg lub taka ilość mniejszych
1/3 szklanki grubo posiekanych orzechów włoskich
2 przeciśnięte ząbki czosnku
garść posiekanej natki pietruszki
2 łyżki octu winnego
3 łyżki oliwy lub dobrego oleju
sól, świeżo mielony pieprz biały, szczypta cukru do smaku
Mchali z buraków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Buraki umyć, osuszyć, posmarować olejem, włożyć do worka do pieczenia, wlać 1/4 szklanki wody, zamknąć szczelnie worek, ponakłuwać jego wierzch i wstawić do piekarnika.
Piec w 180 stopniach 40 - 70 minut w zalezności od wielkośći buraków ( piekłam więcej - bedą do innej sałatki - szkoda odpalać piekarnika dla dwóch buraków )
Po upieczeniu przestudzić....obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
2.
Posiekać orzechy i natkę, czosnek przecisnąć przez praskę....
3.Dodać do buraków razem z octem, oliwą i przyprawami, wymieszać, odstawić na 10 minut do lodówki.
Komentarze