Mazurek z powidłami

4.5 (161 ocen)

  • Dla 1 osoby

Obowiązkowo musi się pojawić na świątecznym stole

  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • 200 gram mąki krupczatki
    100 gram masła
    łyżka cukru pudru
    jajko
    łyżka wody
    powidła śliwkowe, skórka kandyzowana, czerwone wiórki kokosowe
Wystaw ocenę:

4.5 (161 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Mazurek Desery

Mazurek z powidłami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do mąki dodać pokrojone masło, ucierać między palcami masło z mąką.
    Dodać cukier puder, jajko i zagnieść ciasto.
    Jeśli trzeba dodać łyżkę wody.
    Schłodzić 30 minut w lodówce.
  • 2. Rozwałkować ciasto i podzielić na dwa mazurki. Można wykroić małą foremką jakby ciasteczka i dokleić je jako rant mazurka.
    Można posmarować brzegi ciasta białkiem jaja.
    Nakłuć ciasto widelcem.
  • 3. Piec 15 - 20 minut w 180 st.C do zrumienienia.
  • 4. Ostudzić, rozsmarować powidła i posypać dodatkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować