Mazurek z polewą

5 (141 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Studiuję matematykę,ale przyszłość chciała bym związać z gotowaniem

Składniki:

  • Ciasto: 30 dag mąki krupczatki
    ● 15 dag masła
    ● 10 dag cukru pudru
    ● op. cukru waniliowego
    ● jajko
    ● 3 ugotowane na twardo żółtka.
    Polewa: 30 dag krówek
    ● 20 dag masła
Wystaw ocenę:

5 (141 ocen)

Zobacz również:

Desery

Mazurek z polewą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka przecieramy przez
    sitko, mieszamy z mąką. Dodajemy
    masło i cukry. Zagniatamy
    ciasto i wstawiamy do
    lodówki na 30 minut
  • 2. 3/4 ciasta wykładamy na
    blachę, formujemy dość wysokie
    brzegi i smarujemy masłem.
    Z reszty ciasta formujemy
    wałek, nakładamy na
    brzegi, smarujemy rozkłóconym
    jajkiem. Pieczemy na
    złoty kolor w temp. 200 °C.
  • 3. Masło roztapiamy, wsypujemy
    pokruszone krówki. Mieszamy,
    aż powstanie jednolita
    masa. Wylewamy na ciasto
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_04-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować