Mazurek z orzechami i kajmakiem

5 (174 ocen)

U nas nie ma, aż takiej tradycji pieczenia różnych mazurków, ale chociaż jeden raz do roku staram się zrobić. W tym roku zrobiłam z powidłami, orzechami, rodzynkami i polałam słodkim kajmakiem. Bo mazurek musi być słodki i kolorowy.

Składniki:


  • 150 g masła zimnego
    150 g mąki pszennej
    50 g mąki krupczatki
    50 g mąki ziemniaczanej
    3 łyżki cukru pudru
    1 jajko
    1 łyżka cukru waniliowego
    200 g kajmaku o smaku krówki
    50 g orzechów włoskich
    50 g rodzynek
    powidła śliwkowe
Wystaw ocenę:

5 (174 ocen)

Zobacz również:

Mazurek Desery

Mazurek z orzechami i kajmakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do misy miksera przesiać mąki, dodać cukier puder, cukier waniliowy, jajko i zimne masło pokrojone w kostkę. Końcówką do ucierania na wolnych obrotach ucierać do momentu, aż składniki się połączą. Przełożyć na blat lekko podsypany mąką, zagnieść i uformować kulkę. Odłożyć trochę ciasta a resztę uformować na papierze do pieczenia na kształt prostokąta o grubości około 0,5 centymetra. Odłożone ciasto rozwałkować na blacie podsypanym mąką i foremką wykroić kwiatki. Wykrojone kwiatki ułożyć na "zakładkę"na zewnętrznej krawędzi ciasta i lekko docisnąć. Ciasto z papierem przełożyć na blaszkę na której będziemy piec i włożyć na dwie godziny do lodówki. Przed włożeniem do piekarnika ciasto nakłuć widelcem. Piec w 200 stopniach około 15-20 minut do zrumienienia. Po upieczeniu studzić na kratce.
    Zimne ciasto posmarować powidłami śliwkowymi, posypać pokrojonymi orzechami i rodzynkami. By lepiej się smarowało, kajmak lekko podgrzać i posmarować. Odłożyć do schłodzenia. Dowolnie udekorować.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować