U nas nie ma, aż takiej tradycji pieczenia różnych mazurków, ale chociaż jeden raz do roku staram się zrobić. W tym roku zrobiłam z powidłami, orzechami, rodzynkami i polałam słodkim kajmakiem. Bo mazurek musi być słodki i kolorowy.
Składniki:
150 g masła zimnego
150 g mąki pszennej
50 g mąki krupczatki
50 g mąki ziemniaczanej
3 łyżki cukru pudru
1 jajko
1 łyżka cukru waniliowego
200 g kajmaku o smaku krówki
50 g orzechów włoskich
50 g rodzynek
powidła śliwkowe
Mazurek z orzechami i kajmakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do misy miksera przesiać mąki, dodać cukier puder, cukier waniliowy, jajko i zimne masło pokrojone w kostkę. Końcówką do ucierania na wolnych obrotach ucierać do momentu, aż składniki się połączą. Przełożyć na blat lekko podsypany mąką, zagnieść i uformować kulkę. Odłożyć trochę ciasta a resztę uformować na papierze do pieczenia na kształt prostokąta o grubości około 0,5 centymetra. Odłożone ciasto rozwałkować na blacie podsypanym mąką i foremką wykroić kwiatki. Wykrojone kwiatki ułożyć na "zakładkę"na zewnętrznej krawędzi ciasta i lekko docisnąć. Ciasto z papierem przełożyć na blaszkę na której będziemy piec i włożyć na dwie godziny do lodówki. Przed włożeniem do piekarnika ciasto nakłuć widelcem. Piec w 200 stopniach około 15-20 minut do zrumienienia. Po upieczeniu studzić na kratce.
Zimne ciasto posmarować powidłami śliwkowymi, posypać pokrojonymi orzechami i rodzynkami. By lepiej się smarowało, kajmak lekko podgrzać i posmarować. Odłożyć do schłodzenia. Dowolnie udekorować.
Komentarze