Mazurek z masą krówkową

4.5 (151 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Kruche ciasto z masą krówkową i odrobiną dżemu z czarnej porzeczki, udekorowane migdałami. Słodkie i pyszne :)

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej
    150 g masła
    70 g cukru pudru
    2 żółtka
    1 łyżka domowego ekstraktu waniliowego
    2-3 łyżki dżemu z czarnej porzeczki
    1/2 puszki masy krówkowej (ok. 250 g)
    2 morele suszone
    50 g migdałów

Wystaw ocenę:

4.5 (151 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Mazurek Desery Dżemy

Mazurek z masą krówkową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę i cukier puder przesiewamy, dodajemy zimne masło i siekamy do uzyskania "kaszy", dodajemy żółtka i ekstrakt waniliowy i szybko zagniatamy ciasto. 3/4 ciasta rozwałkowujemy i wykładamy na dno formy o wymiarach 24 cm x 24 cm. Z pozostałego ciasta formujemy wałeczki, które przyklejamy dookoła placka. Ciasto nakłuwamy widelcem, wkładamy wraz z blaszką do lodówki na ok. 60 minut. Następnie pieczemy w temperaturze 160-170 stopni na złoty kolor (25-30 minut).
  • 2. Upieczony i wystudzony placek smarujemy dżemem, na dżem wykładamy masę krówkową (można ja podgrzać w kąpieli wodnej). Ciasto dekorujemy kwiatkami z migdałów i suszonych moreli.

Porady

Migdały łatwo obierzemy ze skórki, jeśli zalejemy je wrzątkiem i lekko przestudzimy. Mazurek można udekorować dowolnie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa krówkowa Mąka Migdały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować