Mazurek z masą krówkową

0 (0 ocen)

Najlepsza masa krówkowa z przepisu mojej mamy nadaje rewelacyjny smak wielkanocnego mazurka.

Składniki:

  • Składniki na blachę 20x25cm:
    40 dag mąki pszennej,
    2 jajka,
    4 łyżki cukru
    ½ margaryny,
    2 łyżki smalcu,
    Płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
    mały słoiczek powidła śliwkowego

    Masa krówkowa:
    ½ litra mleka,
    1 szklanka cukru,
    ½ szklanki śmietanki 30 %,
    1 łyżka masła

    migdały i suszona żurawina do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Mazurek z masą krówkową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na stolnicy przesiewamy mąkę, dodajemy margarynę, smalec i siekamy. Następnie dodajemy 2 jajka i wyrabiamy ciasto. Z ciasta zostawiamy 1/3 kawałka na zrobienie ozdoby na brzegach ciasta.
  • 2. Ciasto rozwałkowujemy na kształt blachy i wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Z pozostałej części ciasta robimy ozdoby na brzegi ciasta. Ja zrobiłam cienkie ruloniki, które zwinęłam na kształt podwójnego warkocza i ułożyłam na brzegach. Ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy w temp. 180 stopni około 45 min.
  • 3. W międzyczasie robimy masę krówkową. Do garnka wlewamy mleko, dodajemy cukier i gotujemy na małym ogniu około 1 godz. mieszając często aby mleko się nie przepaliło. Na koniec dodajemy śmietankę i znowu gotujemy aż masa zgęstnieje. Masę zdejmujemy z ognia, dodajemy masło, mieszamy i studzimy.
  • 4. Na wystudzone ciasto wykładamy powidło śliwkowe, na to wystudzoną masę krówkową a na koniec dekorujemy dowolnie płatkami migdałów, bakaliami itp.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować