Mazurek z masą krówkową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na stolnicy przesiewamy mąkę, dodajemy margarynę, smalec i siekamy. Następnie dodajemy 2 jajka i wyrabiamy ciasto. Z ciasta zostawiamy 1/3 kawałka na zrobienie ozdoby na brzegach ciasta.
2.Ciasto rozwałkowujemy na kształt blachy i wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Z pozostałej części ciasta robimy ozdoby na brzegi ciasta. Ja zrobiłam cienkie ruloniki, które zwinęłam na kształt podwójnego warkocza i ułożyłam na brzegach. Ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy w temp. 180 stopni około 45 min.
3.W międzyczasie robimy masę krówkową. Do garnka wlewamy mleko, dodajemy cukier i gotujemy na małym ogniu około 1 godz. mieszając często aby mleko się nie przepaliło. Na koniec dodajemy śmietankę i znowu gotujemy aż masa zgęstnieje. Masę zdejmujemy z ognia, dodajemy masło, mieszamy i studzimy.
4.Na wystudzone ciasto wykładamy powidło śliwkowe, na to wystudzoną masę krówkową a na koniec dekorujemy dowolnie płatkami migdałów, bakaliami itp.
Komentarze