Mazurek z koglem moglem

4.5 (147 ocen)

  • 35 min

Na kruchym, maślanym spodzie zapieczona warstwa kogla- mogla. Mazurek nie tylko na Wielkanoc.

  • 35 min

Składniki:

  • Kruchy spód:
    250 g mąki
    100 g cukru pudru
    200 g masła
    1 jajko + 1 żółtko
    szczypta soli

    Polewa z kogla mogla:
    4 żółtka
    150 g cukru pudru
    1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
Wystaw ocenę:

4.5 (147 ocen)

Zobacz również:

Kruche ciasto Desery

Mazurek z koglem moglem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Do mąki dodać masło, posiekać drobno nożem. Dodać cukier puder, jajko i żółtko oraz sól. Wyrobić gładkie ciasto. Schłodzić w lodówce ok. 1/2 godziny. Wyłożyć spód blachy. Piec ok. 25- 30 minut w 180°C.
    2. Żółtka ubić z cukrem pudrem do białości. Dodać mąkę ziemniaczaną, krótko zmiksować. Wylać na upieczony spód, równo rozsmarować. Piec jeszcze ok. 5 minut w180°C.
    Krojony zaraz po upieczeniu wylewa masę, po całkowitym wystudzeniu, po ok. 1 godzinie ładnie utrzymuje fason i nie rozpływa się na talerzu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka Żółtko

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować