Mazurek z figami i masłem orzechowym

0 (0 ocen)

  • Dla 10 osób

Mazurek, w którym przenikają się smaki słone ze słodkimi. Coś dla łasuchów i dla wielbicieli słonych przekąsek.

  • Dla 10 osób

Składniki:

  • ciasto kruche:
    - 300 g mąki pszennej
    - 160 g zimnego masła
    - 40 g cukru
    - 1 żółtko
    - 1 łyżka śmietany

    krem:
    - 100 g masła orzechowego
    - 120 g serka mascarpone
    - 60 g białej czekolady
    - 1 łyżeczka nutelli

    do ozdobienia:
    - 5-6 suszonych fig
    - 1 filiżanka orzeszków ziemnych, najlepiej solonych
    - 50 g nutelli lub czekolady mlecznej
    - 50 g czekolady gorzkiej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Mazurek z figami i masłem orzechowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Mazurek z figami i masłem orzechowym 1. Z podanych składników zagniatamy ciasto, formujemy kulę i odstawiamy na co najmniej 30 minut do lodówki (owinięte folią spożywczą). Po tym czasie ciasto szybko rozwałkowujemy i przekładamy na blaszkę, nakłuwamy widelcem i pieczemy ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni. Odstawiamy do wystygnięcia.
  • 2.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Figi Masło orzechowe Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować