Mazurek, w którym przenikają się smaki słone ze słodkimi. Coś dla łasuchów i dla wielbicieli słonych przekąsek.
Dla 10 osób
Składniki:
ciasto kruche:
- 300 g mąki pszennej
- 160 g zimnego masła
- 40 g cukru
- 1 żółtko
- 1 łyżka śmietany
krem:
- 100 g masła orzechowego
- 120 g serka mascarpone
- 60 g białej czekolady
- 1 łyżeczka nutelli
do ozdobienia:
- 5-6 suszonych fig
- 1 filiżanka orzeszków ziemnych, najlepiej solonych
- 50 g nutelli lub czekolady mlecznej
- 50 g czekolady gorzkiej
Mazurek z figami i masłem orzechowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z podanych składników zagniatamy ciasto, formujemy kulę i odstawiamy na co najmniej 30 minut do lodówki (owinięte folią spożywczą). Po tym czasie ciasto szybko rozwałkowujemy i przekładamy na blaszkę, nakłuwamy widelcem i pieczemy ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni. Odstawiamy do wystygnięcia.
Komentarze