Mazurek z bakaliami i domowym kajmakiem

0 (0 ocen)

  • 60 min

Podobno nie ma Świąt Wielkanocnych bez mazurka. U mnie też go nie zabraknie, chociaż jest to mój mazurkowy debiut i szczerze mówiąc bałem się co z tego wyjdzie. Niepotrzebnie, bo mazurek wyszedł pyszny, idealnie słodki i kruchy.

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki na ciasto:
    - 150g mąki
    - 100g masła
    - 50g cukru pudru
    - 1 żółtko
    - szczypta soli
    - dowolne bakalie do dekoracji

    Składniki na kajmak:
    - 500ml mleka
    - 50g masła
    - 120g cukru
    - 30g cukru waniliowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Mazurek Desery

Mazurek z bakaliami i domowym kajmakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło schładzamy w lodówce. Na blat wysypujemy wymieszaną mąkę, cukier i sól. Masło ścieramy na tarce i łączymy z mąką. Dodajemy żółtko i zagniatamy ciasto. Formujemy kulkę, owijamy folią i wkładamy do lodówki na pół godziny. Po tym czasie rozwałkowujemy i wykładamy spód i brzegi wysmarowanej masłem keksówki o długości 32cm. Nakłuwamy je widelcem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200°C przez ok. 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy je do wystygnięcia.
  • 2. Mleko wlewamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień, wsypujemy cukier oraz cukier waniliowy. Gotujemy na małym ogniu mieszając, aż zredukuje się do ok. 1/3 objętości i zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia i ucieramy, aż ostygnie. Dodajemy masło i ucieramy jeszcze przez chwilę. Kajmak powinien być klarowny i gęsty. Należy od razu wylać go na ciasto i udekorować bakaliami. W moim przypadku były to rodzynki, żurawina, skórka z pomarańczy, obrane ze skórki migdały i orzechy laskowe.

Porady

Zamiast jednego dużego mazurka można zrobić kilka mniejszych, np. w kształcie jajek. Wtedy należy piec je krócej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować