Mazurek wielkanocny

0 (0 ocen)

Przepyszny! :)

Składniki:

  • 3 żółtka
    0,5 szklanki cukru
    szczypta soli
    3/4 szklanki gęstej śmietany
    4 łyżeczki proszku do pieczenia
    0,5 kg mąki pszennej
    0,25 dag rozpuszczonego masła
    kajmak
    żurawina
    migały sparzone i obrane
    skórka pomarańczowa

Mazurek wielkanocny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka z cukrem zmiksować. Dodać sól i śmietanę - ponownie zmiksować. Wsypać przesianą mąkę, proszek do pieczenia i ostudzone masło. Wyrobić.
  • 2. Uformować kulę, podzielić na 2 części - z tej proporcji wychodzi ciasto na 2 porcje !
  • 3. Blachę wysmarować tłuszczem i wysypać kaszą manną. Wyłożyć ciasto. Rozprowadzić palcami (ugniatając). Następnie "podziurawić" widelcem :)
  • 4. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st ok. 25-30 minut.
  • 5. Smarujemy masę kajmakową na ciepłe ciasto. Dekorujemy wedle uznania.

Porady

Z tych składników wychodzi ciasto, które wystarcza na zrobienie dwóch blaszek (lub foremek na tartę) ciasta. Należy pamiętać o zrobieniu nieco wyższych boków przy krawędziach, aby możliwe było wysmarowanie ciasta nadzieniem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy