Mazurek wielkanocny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żółtka z cukrem zmiksować. Dodać sól i śmietanę - ponownie zmiksować. Wsypać przesianą mąkę, proszek do pieczenia i ostudzone masło. Wyrobić.
2.Uformować kulę, podzielić na 2 części - z tej proporcji wychodzi ciasto na 2 porcje !
3.Blachę wysmarować tłuszczem i wysypać kaszą manną. Wyłożyć ciasto. Rozprowadzić palcami (ugniatając). Następnie "podziurawić" widelcem :)
4.Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st ok. 25-30 minut.
5.Smarujemy masę kajmakową na ciepłe ciasto. Dekorujemy wedle uznania.
Porady
Z tych składników wychodzi ciasto, które wystarcza na zrobienie dwóch blaszek (lub foremek na tartę) ciasta.
Należy pamiętać o zrobieniu nieco wyższych boków przy krawędziach, aby możliwe było wysmarowanie ciasta nadzieniem.
Komentarze