Mazurek wielkanocny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto.Siekamy margarynę z mąką i cukrem.Palcami rozcieramy grudki.Dodajemy żółtko,kakao,miód i śmietanę. Zagniatamy ciasto.Formujemy kulę i owijamy folią.Odkładamy do lodówki na około 2-3 godziny.
2.Po schłodzeniu,ciasto rozwałkowujemy na grubość 5 mm.Wykładamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia.Smarujemy cienka warstwą marmolady.Białka ubijamy,gdy będą sztywne dosypujemy cukier wymieszany z kiślem.Dokładnie mieszamy.Nabieramy pianę dużą łyżką i układamy na warstwie marmolady.Pieczemy 15 minut w temp.190 stopni.Studzimy w zamkniętym piekarniku.
3.Dekorujemy polewą czekoladową,rodzynkami,płatkami migdałów i skórką pomarańczową.
Komentarze