Mazurek Wielkanocny

0 (0 ocen)

  • Średni

Najlepiej smakuje następnego dnia gdyż ciasto z miodem im dłużej poleży tym jest bardziej miękkie.

  • Średni

Składniki:

  • - margaryna: 200 gramów
    - mąka: 300 gramów
    - cukier: 100 gramów
    - żółtko: 1 sztuka
    - kakao: 1 łyżeczka
    - miód: 1 łyżeczka
    - śmietana: 2 łyżki

    - białka: 3 sztuki
    - cukier: 0.25 szklanki
    - kisiel truskawkowy: 0.5 łyżeczki

    - marmolada truskawkowa: 4 łyżki
    - polewa czekoladowa: 2 łyżki
    - płatki migdałowe do posypania: 1 łyżka
    - rodzynki: 1 łyżka
    - skórka pomarańczowa kandyzowana: 1 łyżka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Mazurek wielkanocny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto.Siekamy margarynę z mąką i cukrem.Palcami rozcieramy grudki.Dodajemy żółtko,kakao,miód i śmietanę. Zagniatamy ciasto.Formujemy kulę i owijamy folią.Odkładamy do lodówki na około 2-3 godziny.

  • 2. Po schłodzeniu,ciasto rozwałkowujemy na grubość 5 mm.Wykładamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia.Smarujemy cienka warstwą marmolady.Białka ubijamy,gdy będą sztywne dosypujemy cukier wymieszany z kiślem.Dokładnie mieszamy.Nabieramy pianę dużą łyżką i układamy na warstwie marmolady.Pieczemy 15 minut w temp.190 stopni.Studzimy w zamkniętym piekarniku.

  • mazurek wielkanocny 3. Dekorujemy polewą czekoladową,rodzynkami,płatkami migdałów i skórką pomarańczową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować