Mazurek - wesołego alleluja - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.BISZKOPT:
Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia. Żółtka utrzeć z 3/4 szklanki cukru (20dag) pod koniec ucierania dodawać do żółtek po 1 łyżce wody.
Z białek ubić sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania 1/4 szklanki (6dag) cukru. Ubitą pianę wyłożyć na żółtka, dodać mąki, cukier waniliowy i lekko wymieszać.
Ciasto wyłożyć do posmarowanej formy i piec ok 40 min w temp.p. 170'C
Po ostygnięciu biszkopt przekroić na dwie części.
MASA:
Masę kajmakową wyciągnąć z puszek i podgrzać na piecu by się rozpuściła. (3-5min)
Taką lepką i klejącą masę nanieść na pierwszą część biszkopta.
Drugą częścią biszkopta przykryć i posmarować wierzch powidłami śliwkowymi.
DEKORACJA:
Do dagracji użyć posypki kolorowej, posypki kokosowej, rodzynek, migdałów , czekolady białej- polewy ( wcześniej podgrzać by się rozpuściła i nanieść odpowiedni wzorek ), kiwi oraz galaretkę. Ja użyłam okrągłej galaretki w kolorze czerwonym (wiśniowa)
oraz białej (2 łyżeczki żelatyny, 2 łyżeczki wrzącej przegotowanej wody i 200ml. mleka oraz 2 łyżeczki cukru).
Okrągłą, drobną galaretkę można uzyskać dzięki odbijaniu z plasterka galaretki kółek za pomocą rurki.
Komentarze