Mazurek waflowy z kajmakiem

4.5 (171 ocen)

  • 2 godz. 10 min

Mazurek inny niż wszystkie, nie tradycyjny na kruchym cieście ale z wafli. Wszyscy kochamy wafle z masą kajmakową!

  • 2 godz. 10 min

Składniki:

  • - 1 opakowanie okrągłego wafla
    - 2 puszki mleka słodzonego
    - 200 g masła
    - płatki migdałowe do dekoracji
    - 2 paczki migdałów w czekoladzie
    - 1/4 tabliczki czekolady
Wystaw ocenę:

4.5 (171 ocen)

Zobacz również:

Desery Kajmak

Mazurek waflowy z kajmakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Mazurek waflowy z kajmakiem 1. - Mleko w puszce gotować na wolnym ogniu przez 2 godziny.
    - Wystudzić i lekko ciepłe utrzeć z miękkim masłem.
    - Przełożyć wafle, zawinąć w papier śniadaniowy, przykryć deseczką i lekko obciążyć.
    - Czekoladę rozpuścić w miseczce na parze, dodać 3 łyżki masy kajmakowej, dokładnie wymieszać i odłożyć szczelnie przykryte aby nie wyschło.
    Resztę masy kajmakowej również odłożyć.
    - Następnego dnia wyciąć z przełożonych wafli kształt jajka.
    - Boki i wierzch posmarować masą kajmakową.
    - z masy czekoladowej wycisnąć gałązki dla bazi.
    - Bazie zrobić z płatków migdałowych, obwód ozdobić migdałami w czekoladzie, ewentualnie wyszprycować masą czekoladową.
    - Ja dołożyłam czekoladowe zajączki.

Porady

Masy kajmakowej zostaje trochę z tej porcji. Można ją wykorzystać do innych wypieków.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka Wafle

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować