Mazurek waflowy z kajmakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.- Mleko w puszce gotować na wolnym ogniu przez 2 godziny.
- Wystudzić i lekko ciepłe utrzeć z miękkim masłem.
- Przełożyć wafle, zawinąć w papier śniadaniowy, przykryć deseczką i lekko obciążyć.
- Czekoladę rozpuścić w miseczce na parze, dodać 3 łyżki masy kajmakowej, dokładnie wymieszać i odłożyć szczelnie przykryte aby nie wyschło.
Resztę masy kajmakowej również odłożyć.
- Następnego dnia wyciąć z przełożonych wafli kształt jajka.
- Boki i wierzch posmarować masą kajmakową.
- z masy czekoladowej wycisnąć gałązki dla bazi.
- Bazie zrobić z płatków migdałowych, obwód ozdobić migdałami w czekoladzie, ewentualnie wyszprycować masą czekoladową.
- Ja dołożyłam czekoladowe zajączki.
Porady
Masy kajmakowej zostaje trochę z tej porcji. Można ją wykorzystać do innych wypieków.
Komentarze