Mazurek tarty

0 (0 ocen)

  • 10 min

Idealny mazurek dla zabieganych przed świętami

  • 10 min

Składniki:

  • 250g mąki
    60g cukru pudru
    10 dag masła
    1 jajko
    2 łyżki gęstej śmietany 18%
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    Kilka orzechów do dekoracji

Mazurek tarty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przesiane mąkę, proszek, cukier puder posiekać razem z masłem. Następnie dodać pozostałe składniki i zagnieść jednolite ciasto. Uformować z niego wałek i zamrozić. Zetrzeć na tarce o grubych oczkach formułując kształt np. jajka. Poukładać orzechy według własnego uznania. Piec ok. 15 minut w 200 stopniach do zrumienienia ciasta. Dowolnie udekorować.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy