Mazurek różany

4.5 (196 ocen)

  • 10 min

Przepyszny mazurek z marmoladą różaną, serkiem mascarpone, płatkami migdałowymi i płatkami róż. Szybki w przygotowaniu, urzeka wyglądem i smakiem.

  • 10 min

Składniki:

  • Na ciasto: 160 g mąki pszennej
    90 g mąki ziemniaczanej
    70 g cukru pudru
    150 g masła
    1 jajko

    Masa różana:
    200 g różanej marmolady
    250 g sera mascarpone
    100 g płatków migdałowych
    płatki z 2 róż
Wystaw ocenę:

4.5 (196 ocen)

Zobacz również:

Desery Marmolady

Mazurek różany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać, dodać pokrojone masło, cukier i jajko.
    Ciasto zagnieść i uformować w kulę. Następnie włożyć do lodówki na ok 30 min.
  • 2. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
  • 3. Formę do pieczenia o wymiarach ok 20 x 40 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
    Ciasto rozwałkować i włożyć do formy.
  • 4. Piec ok 20 min aż ciasto się zarumieni. Ostudzić.
  • 5. Marmoladę wymieszać z serem i wyłożyć na ostudzone ciasto.
  • 6. Posypać płatkami migdałowymi i płatkami róż.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce Mascarpone Mąka Migdały Płatki Serek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować