Mazurek przekładany makiem

0 (0 ocen)

  • Dla 8 osób
  • Średni

Migdały wyglądają pięknie gdy są pomalowane złotym pyłkiem do zdobienia ciast.

  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • - masło: 200 gramów
    - cukier puder: 100 gramów
    - mąka: 220 gramów
    - mąka ziemniaczana: 30 gramów
    - masa makowa (puszka): 0.33 sztuki
    - żółtka: 2 sztuki
    - masło orzechowe: 4 łyżki
    - gotowa polewa czekoladowa do ciast: 1 sztuka
    - migdały lub orzechy (do dekoracji): 1 sztuka

Mazurek przekładany makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło posiekaj, dodaj cukier, żółtka i mąkę. Zagnieć kruche
    ciasto, uformuj kulę, schłódź ją w lodówce przez 30minut.
    Ciasto rozwałkuj i wylep nim tortownicę lub prostokątną
    blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, formując niewysoki
    rant. Ponakłuwaj ciasto widelcem i nałóż masę makową.
    Piecz przez 40 minut w temperaturze 220 stopni, wystudź.
    Na zimny mazurek przełóż masło orzechowe i rozprowadź
    je równomiernie. Polej ciasto gotową polewą
    czekoladową i od razu udekoruj migdałami,
    bo czekolada bardzo szybko twardnieje.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy