Mazurek pomarańczowy

4.98 (169 ocen)

To orzeźwiający mazurek warty polecenia i to nie tylko z okazji świąt. Stanowi on piękną dekorację wielkanocnego stołu.

Składniki:

  • Blaszka24x36 cm

    Ciasto kruche:
    - 35 dag mąki,
    - 50 gram cukru pudru,
    - 20 dag margaryny,
    - 1 jajko,
    - 1 żółtko,

    Masa pomarańczowa:
    - 1 galaretka pomarańczowa,
    - 5 dużych pomarańczy,
    - 0,5 szklanki wody,
    - Cukier do smaku (2-3 łyżki)

    Kandyzowane pomarańcze:
    - 3 pomarańcze,
    - 1 szklanka cukru,
    - 1,5 szklanki wody.
Wystaw ocenę:

4.98 (169 ocen)

Zobacz również:

Desery

Mazurek pomarańczowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Mazurek pomarańczowy 1. Ciasta kruche: Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dokładamy pozostałe składniki i zarabiamy ciasto. Jeśli było by za twarde dokładamy łyżkę śmietany.
    Ciasto wałkujemy na prostokąt o wymiarach nieco większych niż blaszka ( o 1.5 cm dłuższe i szersze na każdym boku). Następnie radełkiem odcinamy z każdej strony pasy o które ciasto było za wielkie. Prostokątny spód przenosimy na blaszkę. Boki smarujemy białkiem. Wzdłuż boków układamy odcięte i skręcony paski z ciasta. W ten sposób uzyskujemy ozdobny brzeg.
    Ciasto pieczemy około 30 minut w 180°C. Wyjmujemy i studzimy.
  • Mazurek pomarańczowy 2. Masa pomarańczowa: Pomarańcze obieramy ze skórki. Dokładnie usuwamy białą część, aby masa nie miała posmaku goryczki. Obrane owoce kroimy na plasterki i gotujemy z dodatkiem wody około 15 - 20 minut. Miksujemy. Pod koniec gotowania dokładamy galaretkę. Masę słodzimy do smaku i gotujemy jeszcze około 2 minuty do rozpuszczenia galaretki. Odstawiamy z ognia. Letnią masę wylewamy na upieczone ciasto kruche i dekorujemy kandyzowanymi pomarańczami oraz migdałami i rodzynkami.
  • Pomarańcza w syropie 3. Kandyzowane pomarańcze: Wodę podgrzewamy. Rozpuszczamy w nim cukier. Pomarańczę kroimy w plastry grubości około 0,5 cm. Plasterki wrzucamy do słodkiej wody i gotujemy na średnim ogniu około 1 godziny. Z wody powinien zrobić się syrop, a pomarańcze powinny stać się szkliste.
  • kandyzowana pomarańcza 4. Gotowe plasterki wyciągamy i studzimy.
    Powstały syrop można użyć do posłodzenia herbaty.
  • Mazurek pomarańczowy 5. Smacznego!
  • Mazurek pomarańczowy 6. I jeszcze jedno zdjęcie (bo nie mogę się zdecydować które lepsze! Więc smacznego po raz drugi!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka Pomarańcze

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować