Mazurek pomarańczowy

0 (0 ocen)

  • 45 min

Bardzo aromatyczny mazurek, pachnący pomarańczą, kruchy i kolorowy.

  • 45 min

Składniki:

  • Składniki ciasto:
    Forma 25x21 cm
    30 dag mąki
    20 dag masła
    10 dag cukru pudru
    Cukier waniliowy
    2 żółtka
    Masa pomarańczowa:
    40 dag pomarańczy
    2 cytryny
    5 dag płatków migdałowych
    40 dag cukru
    6 łyżek wody

Mazurek pomarańczowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: masło posiekać z mąką, dodać cukry, żółtka - zagnieść szybko ciasto. Uformować kulę. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie 3/4 ciasta rozwałkować na placek o grubości około 7 mm, wyłożyć ciasto na blachę. Z pozostałego ciasta uformować wałeczki, obłożyć ciasto, docisnąć. Radełkiem naciąć dowolne kształty. Część wałeczków odłożyć. Ciasto wstawić do piekarnika, nagrzanego do temp. 200 stopni i piec około 25 minut na złoty kolor. Następnie uformować pozostałe ciasto na różne wzorki i upiec na złoty kolor.
    Wodę zagotować z cukrem, gotując syrop, następnie dodać starte na tarce o dużych oczkach sparzone owoce, pestki wybrać. Gotować na małym ogniu aż masa będzie gęsta, w czasie gotowania masę mieszać, następnie dodać płatki migdałowe, wymieszać, lekko przestudzić. Masę rozłożyć równomiernie na upieczone ciasto, wygładzić, ułożyć dowolnie upieczone wzorki, udekorować dodatkowo plasterkami pomarańczy. Wystudzić ciasto.

Porady

1.Mazurek można dodatkowo udekorować płatkami migdałowymi.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy