mazurek pomarańczowo-kajmakowy

4.5 (189 ocen)

  • 2 godz.

po prostu idealny...

  • 2 godz.

Składniki:

  • 3,4 szkl. cukru
    4 szkl mąki pszennej
    3 żółtka
    300 g masła
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 cukier waniliowy
    puszka mleka skondensowanego z cukrem
    aromat pomarańczowy
    1 łyżeczka kakao
    1 opakowanie płatków migdałowych
    kandyzowana skórka pomarańczowa
    tabliczka gorzkiej czekolady
Wystaw ocenę:

4.5 (189 ocen)

Zobacz również:

Desery

Mazurek pomarańczowo-kajmakowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto kruche:
    Łączymy ze sobą mąkę,cukier, cukier waniliowy żółtka, masło (zostaw 4 łyżki do masy kajmakowej oraz polewy), proszek do pieczenia i ok. 2 łyżeczki aromatu pomarańczowego .
    Ciasto rozwałkowujemy na grubość 1cm i wykładamy na natłuszczoną masłem kwadratową blachę (35x35 cm). Pieczemy w temp. 180 stopni na jasnozłoty kolor ok 15 minut.
    Masa kajmakowa:
    Do rondla wlej mleko skondensowane i dodaj 3 łyżki masła. Gotuj na wolnym ogniu ok 30 min. Mieszając od czasu do czasu tak by gęstniejąca masa nie przypaliła się. Dodajemy łyżeczkę kakao.
    Gdy ciasto będzie już chłodne wyłóż do zagłębień ciepłą masę kajmakową. Rozpuść czekoladę dodając do niej łyżkę masła i 2 łyżeczki aromatu pomarańczowego.
    Wierzch udekoruj skórką z pomarańczy, płatkami migdałów i płynną czekoladą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować