Mazurek pomarańczowo-kajmakowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto kruche:
Łączymy ze sobą mąkę,cukier, cukier waniliowy żółtka, masło (zostaw 4 łyżki do masy kajmakowej oraz polewy), proszek do pieczenia i ok. 2 łyżeczki aromatu pomarańczowego .
Ciasto rozwałkowujemy na grubość 1cm i wykładamy na natłuszczoną masłem kwadratową blachę (35x35 cm). Pieczemy w temp. 180 stopni na jasnozłoty kolor ok 15 minut.
Masa kajmakowa:
Do rondla wlej mleko skondensowane i dodaj 3 łyżki masła. Gotuj na wolnym ogniu ok 30 min. Mieszając od czasu do czasu tak by gęstniejąca masa nie przypaliła się. Dodajemy łyżeczkę kakao.
Gdy ciasto będzie już chłodne wyłóż do zagłębień ciepłą masę kajmakową. Rozpuść czekoladę dodając do niej łyżkę masła i 2 łyżeczki aromatu pomarańczowego.
Wierzch udekoruj skórką z pomarańczy, płatkami migdałów i płynną czekoladą.
Komentarze