MAZUREK PODWÓJNIE CZEKOLADOWY

4.5 (186 ocen)

  • 3 godz.

Mazurek jest bardzo delikatny i aromatyczny. Polewa ładnie zastyga, trzyma się ciasta, co umożliwia pokrojenia mazurka w ładną kostkę.

  • 3 godz.

Składniki:

  • MAZUREK PODWÓJNIE CZEKOLADOWY

    SKŁADNIKI: ( duża blacha 25/35 cm) czas przygotowania 3 godziny

    500 g mąki
    4 żółtka
    150 g cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli
    250 g masła (zimne z lodówki)
    kilka kropli aromatu pomarańczowego
    sok z 1/2 cytryny

    Dodatkowo:
    Polewa jasna:
    300 g białej czekolady
    100 ml śmietanki 30%
    kilka kropli aromatu śmietankowego
    Polewa ciemna:

    200 g gorzkiej czekolady
    100 ml śmietanki 30%
    kilka kropli aromaty rumowego


    Dekoracja:
    płatki migdałowe, orzechy, żurawina,
Wystaw ocenę:

4.5 (186 ocen)

Zobacz również:

Desery

Mazurek podwójnie czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-28ckuye 1. Do dużej miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia. Twarde masło zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać sól, cukier, żółtka,sok z cytryny, aromat pomarańczowy. Wszystko szybko zagnieść. Wstawić do lodówki na 30 minut.Zimne ciasto jeszcze raz zagnieść.
    Na stolnicy ułożyć pergamin o wymiarach naszej blachy.
    Ułożyć kruche ciasto, Przykryć spożywczą folią i przez folię wałkować.
    Wystające brzegi placka obciąć i zrobić z nich wałeczek do obłożenia boków. W kilku miejscach ponakłuwać widelcem.
    Pieczemy w nagrzanym piekarniku w 180'C przez ok. 30 minut.
  • image-18as1fc 2. Przygotować białą polewę tj. Do miseczki wlać śmietankę i wrzucić połamaną białą czekoladę. Rozpuścić nad gorącą parą lub w kuchence mikrofalowej, ustawiając program rozmrażania.
    Dokładnie wymieszać, dodać aromat i polać jeszcze ciepły placek. Pozostawić do zastygnięcia w chłodnym miejscu, najlepiej w lodówce na ok. 30 minut.
  • image-2a15149 3. Podobnie przygotować polewę ciemną.
    Polewę lekko przestudzić i ostrożnie wylać i rozsmarować na białej czekoladzie.
    Udekorować według gustu bakaliami.
    Pozostawić w chłodnym miejscu , żeby wszystko ładnie zastygło.
    Mazurek jest kruchy i delikatny. Polewa ładnie zastyga, jest elastyczna i ciasto ładnie się kroi.
    Smacznego!

Porady

Mazurek na Wielkanoc , to w naszym domu tradycja. Przeważnie jest kajmakowy lub czekoladowy. Ten jest nawet z podwójną czekoladą (biała i deserowa). Mazurek jest bardzo delikatny i aromatyczny. Polewa ładnie zastyga, trzyma się ciasta, co umożliwia pokrojenia mazurka w ładną kostkę. Przepis mojego autorstwa.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować