mazurek paryski

0 (0 ocen)

  • 45 min

Przepis na ten mazurek moja Mama znalazła w naszych zbiorach starych przepisów, pochodzi on z Poradnika Domowego z połowy lat 90-tych. Bardzo lubimy wracać do tych dawnych przepisów, wiele z nich na stałe zadomowiło się w naszej kuchni. W tym mazurku najbardziej smakowało nam nadzienie kakaowe

  • 45 min

Składniki:

  • *foremka 23*23 cm
    Składniki:
    na ciasto kruche:
    110 g mąki
    70 g masła
    40 g cukru pudru
    jajko
    łyżka mleka lub śmietany
    na ciasto maślane:
    60 g mąki
    50 g cukru
    50 g masła
    2 jajka
    na przełożenie
    słoiczek powideł śliwkowych
    łyżka kakao

    + dodatkowo dowolna dekoracja
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Mazurek Desery Powidła

Mazurek paryski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na kruche ciasto posiekać nożem a następnie zagnieść. Wstawić do lodówki na pół godziny. W tym czasie przygotować masę maślaną i nadzienie. Masło utrzeć z cukrem, ucierając dodać jajka a następnie mąkę. Powidła wymieszać z kakao. Schłodzone ciasto rozwałkować na wielkość blaszki. Posmarować nadzieniem a na wierzch wyłożyć ciasto maślane. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około 20 minut. Po wystudzeniu dowolnie udekorować.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować