Mazurek owocowy

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

mazurek

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • ciasto kruche
    2/3 szkl mąki
    7 łyżek cukru
    1 jajko
    1/4 kostki masła
    1/4 cukru waniliowego

    ciasto owocowe
    1/2 szkl mąki
    4 łyżki cukru
    1/4 kostki masła
    1 jajko
    1 żółtko
    1/4 op cukru waniliowego
    2 szkl siekanych bakalii (mieszanka)

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Mazurek owocowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto kruche zagnieść szybko, rozklepać w formie i upiec na złoty kolor .. ok 15-20 min w temp 180 st.
    Ciasto owocowe; Masło z żółtkami i połową cukru utrzeć na puszystą masę. Białko ubić na pianę, dodać pozostały cukier i ubijać jeszcze kilka minut. Połączyć obie masy, dodać mąkę i bakalie, wymieszać. Ciasto rozsmarować na papierze w tej samej formie co ciasto kruche, piec ok 20-30 min .

    Ciasta przełożyć marmoladą polać polewą czekoladową i udekorować owocami.

    Polewa czekoladowa. 3/4 szkl cukru zalać niewielką ilością wody, ugotować syrop (do nitki)
    dodać łyżkę masła i 3 łyżeczki kakao. Chwilę jeszcze gotować mieszając i ucierając. Wylać na mazurek , lub użyć gotową polewę .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować