Mazurek orzechowy na waflu

4.5 (169 ocen)

  • 40 min

Bardzo delikatny i kruchy mazurek z dużą ilością orzechów włoskich, inny niż tradycyjne mazurki na bazie ciasta.

  • 40 min

Składniki:

  • Składniki:
    1 wafel
    3 jajka
    1 szklanka mielonych orzechów włoskich + orzechy do dekoracji
    1 cukier waniliowy
    10 dag masła
    1,5 szklanki cukru pudru
    10 dag mąki
    Sok z 1 cytryny
    Szczypta soli
    Ponadto do dekoracji – rodzynki i skórka pomarańczowa
Wystaw ocenę:

4.5 (169 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Mazurek orzechowy na waflu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. : masło utrzeć z 1 szklanką cukru pudru na puszystą masę. Następnie dodawać po 1 żółtku, ucierać. Gdy masa jest utarta dodawać porcjami składniki sypnie – mąkę, zmielone orzechy włoskie, ½ cukru waniliowego, wymieszać. Na koniec dodać sok z cytryny, wymieszać. Masę wyłożyć na wafel. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, następnie dodać cukier puder(1/2 szklanki) z ½ cukru waniliowego, wymieszać, wyłożyć na masę na waflu, udekorować połówkami orzechów, skórką pomarańczową i rodzynkami. Wstawić do średnio nagrzanego piekarnika(u mnie temp. 170 stopni) i piec około 30 minut. Po upieczeniu – można jeszcze dowolnie udekorować mazurek.

Porady

1.mazurek można dowolnie udekorować.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować