Mazurek orzechowy bez pieczenia

0 (0 ocen)

  • 60 min

przepis wymyślony na poczekaniu, kilka godzin przed śniadaniem wielkanocnym :)

  • 60 min

Składniki:

  • paczka andrutów
    szklanka ulubionego gęstego dżemu lub powideł
    2 szklanki wyłuskanych orzechów włoskich
    150 ml słodkiej śmietanki 30%
    paczka cukru wanilinowego
    pół szklanki cukru pudru
    gotowa polewa do ciast
    czekoladowe jajeczka lub inne ozdoby

Mazurek orzechowy bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pokruszone orzechy wyrzucamy na stolnicę (kilka odkładamy do dekoracji), posypujemy cukrem wanilinowym i cukrem pudrem i rozcieramy wałkiem. Kiedy powstanie dość jednolita masa, przekładamy ją do miski, wlewamy śmietankę i miksujemy blenderem aż do uzyskania "maślanej" konsystencji. (Orzechy można wcześniej lekko zrumienić na patelni.)
  • 2. Andruty smarujemy na przemian: masą orzechową i dżemem - ja użyłam własnej roboty powideł śliwkowych z czekoladą, ale może być dowolny gęsty dżem.

  • 3. Tak przygotowanego mazurka przykrywamy pergaminem i porządnie obciążamy, np. grubą książką - minimum na kilka godzin, najlepiej na całą noc.

  • 4. Mazurka oblewamy polewą czekoladową, posypujemy pokruszonymi orzechami, ozdabiamy np. czekoladowymi jajeczkami.

Porady

Mazurka lepiej zrobić kilka dni przed podaniem - lepiej "przegryzą się" wówczas smaki nadzienia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy