Mazurek orzechowy

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Na Święta Wielkanocne zawsze robię takiego mazurka.

  • 2 godz.
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    1/2 kg mąki pszennej
    1 szkl. cukru
    200g masła
    2 jajka
    2 łyżki miodu
    2 łyżeczki sody

    Masa orzechowa:
    300g orzechów włoskich
    1/2 szkl cukru
    120 g masła
    2 łyżki miodu

    Krem:
    kajmak ( puszka )
    200g masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Mazurek orzechowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masa orzechowa - masło rozpuścić w rondelku. Dodać miód, cukier i orzechy i wszystko razem usmażyć.
  • 2. Ciasto - mąkę posiekać z masłem. Dodać pozostałe składniki ( sodę i miód rozpuścić w 2 łyżeczkach letniego mleka ) i wyrobić ciasto.
    Ciasto podzielić na dwie części.
  • 3. Jedną część rozwałkować do wielkości blaszki.
    Upiec - 180 stopni ok 20 minut.
  • 4. Drugą część ciasta rozwałkować do wielkości blaszki i wyłożyć na wierzch masę orzechową ( może być gorąca )
    Upiec - 180 stopni ok 20 min.
  • 5. Krem - masło spienić i porcjami dodawać kajmak nadal miksując.
  • 6. Gładki placek posmarować kremem. Przyłożyć plackiem z masą orzechową.
    Smacznego

Porady

Mazurek jest najlepszy jak poleży ok 24 godz.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować