Mazurek orzechowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masa orzechowa - masło rozpuścić w rondelku. Dodać miód, cukier i orzechy i wszystko razem usmażyć.
2.Ciasto - mąkę posiekać z masłem. Dodać pozostałe składniki ( sodę i miód rozpuścić w 2 łyżeczkach letniego mleka ) i wyrobić ciasto.
Ciasto podzielić na dwie części.
3.Jedną część rozwałkować do wielkości blaszki.
Upiec - 180 stopni ok 20 minut.
4.Drugą część ciasta rozwałkować do wielkości blaszki i wyłożyć na wierzch masę orzechową ( może być gorąca )
Upiec - 180 stopni ok 20 min.
5.Krem - masło spienić i porcjami dodawać kajmak nadal miksując.
6.Gładki placek posmarować kremem. Przyłożyć plackiem z masą orzechową.
Smacznego
Komentarze