Mazurek marchewkowy orkiszowy

0 (0 ocen)

Nie jest to typowy mazurek, a bardziej połączenie mazurka z ciastem marchewkowym. Przepis podejrzałam w kuchni Lidla. Zmodyfikowałam odrobinę tak, by mi pasował.

Składniki:

  • ciasto:
    110g mąki orkiszowej
    150g marchewki
    2 jajka
    120g ksylitolu
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka cynamony
    2 szczypty zmielonych goździków
    100g oleju rzepakowego
    120g ziaren słonecznika

    masa:
    150g mielonego twarogu
    300g serka homogenizowanego naturalnego
    30g ksylitolu w pudrze
    1 laska wanilii, ziarenka

    dodatkowo:
    skórki kandyzowane
    wiśnie kandyzowane
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Mazurek marchewkowy orkiszowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchewki ścieramy na tarce o grubych oczkach.
    Słonecznik mielimy.
    Jajka z ksylitolem ucieramy.
    Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, goździkami i cynamonem. Dodajemy stopniowo do masy jajecznej, na przemian z olejem. Na końcu dodajemy marchewkę oraz ziarna słonecznika. Mieszamy łyżką. Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę (duża, prostokątna). Pieczemy z nagrzanym do 175 st.C piekarniku ok. 40 minut. Po upieczeniu studzimy.

    Składniki na masę serową miksujemy razem. Smarujemy wierzch ciasta. Na końcu mazurka ozdabiamy kandyzowanymi skórkami i owocami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marchewka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować