• Mazurek makowy w waflu

    Dodane przez: PolskaGotuje

  • Zapomniany przepis mojej mamy, którego smak pamiętam z dzieciństwa.

  • Składniki

    - mak: 40 dekagramów
    - masło: 2 sztuki
    - jaja: 10 sztuk
    - cukier: 3 szklanki
    - bułka tarta: 5 łyżek
    - proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
    - woda: 0.75 szklanki
    - rodzynki: 10 dekagramów
    - skórka pomarańczowa: 5 dekagramów
    - wafel: 3 sztuki

  • Sposób przygotowania

    1.

    Mak zaparzyć, ostudzić przemleć dwa, trzy razy. Żółtka utrzeć z 1 1/2 szklanki cukru, dodać mak, bułkę rodzynki i skórkę pomarańczową, proszek do pieczenia. Ubić pianę. Lekko wymieszać. Wylać na blachę. Upiec placek.

    2.

    Do rondelka dodajemy wodę i 1 1/2 szklanki cukru. Gotujemy, na małym ogniu. Robimy próbę łyżeczką puszczamy kroplę syropu na talerzyk. Gdy kropla się nie rozpływa syrop jest gotowy. Gotowanie trwa ok. 15 min. Musimy uchwycić ten moment, gdy zaczyna nam się robić kropla, gdyż za długie gotowanie spowoduje krystalizację cukru. Do gorącego syropu dajemy 2 kostki masła. Wstawiamy do drugiego rondla z zimną wodą. Ucieramy pałką. Zmieniamy wodę by była zimna, można dodać lodu do wody wtedy masa utrze nam się szybciej. Gdy uzyskamy jednolitą konsystencję masa jest gotowa.

    3.

    Dzielimy na pół i smarujemy mak z jednej strony przykrywamy waflem obcinając go na równo z plackiem. Odwracamy i smarujemy mak z drugiej strony przykrywamy waflem, obcinamy na równo. Gotowe. Placek prezentuje się znakomicie a jeszcze lepiej smakuje.

  • Słowa kluczowe (tagi):

    konkurs2010pp
  • 0 komentarzy

Dodane przez: PolskaGotuje

PolskaGotuje 7003

punkty:

Statystyki przepisu:

Dodany: 2011-01-02T14:50:09+01:00

136 odwiedzin


Inne przepisy dodane przez tego użytkownika:

więcej »