MAZUREK MAKOWO-KOKOSOWY

4.5 (162 ocen)

  • 60 min

Ciasto jest bardzo łatwe w przygotowaniu, a jednocześnie lekkie i okazałe.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    1 szkl. białek (6-7)
    1 szkl. maku nieparzonego
    1 szkl. cukru pudru
    1 szkl. mąki
    1 margaryna
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    3-4 krople olejku migdałowego (opcjonalnie)

    Masa budyniowa:
    2 szkl. mleka
    1/2 szkl. cukru
    2 łyżki mąki krupczatki
    3 łyżki budyniu śmietankowego
    7-8 łyżek wiórków kokosowych
    1/2 masła (82%)
    1/2 margaryny
Wystaw ocenę:

4.5 (162 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciasto

Mazurek makowo-kokosowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy ciasto: białka ubijamy na sztywno, a margarynę rozpuszczamy (nie gotujemy). Pozostałe składniki mieszamy, dodajemy do tego ubite białka, a na koniec rozpuszczoną (letnią) margarynę. Masę wylewamy na blachę o wymiarach ok. 24 x28 cm i pieczemy przez ok. 35 minut w temperaturze 170 stopni.
  • 2. Przygotowujemy masę budyniową: do jednej szklanki mleka dodajemy budyń, mąkę i wiórki kokosowe. Drugą szklankę mleka gotujemy z cukrem i wlewamy budyń z wiórkami (gotujemy jak klasyczny budyń).
  • 3. Przestudzony budyń mieszamy z utartym masłem i margaryną.
  • 4. Przestudzone ciasto kroimy i przekładamy masą budyniową.
  • 5. Dekorujemy dowolnie: lukrem, czekoladą, bakaliami lub owocami.

Porady

Możemy użyć gotowej polewy lub samemu przygotować lukier: w takim przypadku kilka łyżek cukru pudru rozpuszczamy w małej ilości ciepłej wody (kilka łyżeczek), tak żeby lukier miał konsystencję kremu. Aby otrzymać polewę czekoladową mieszamy kilka tafelków gorzkiej czekolady z łyżką masła. Jeszcze ciepłymi polewami dekorujemy ciasto.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować