Mazurek kajmakowy dla zapracowanych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia wsypujemy na stolnicę lub do miski i robimy w środek dołek. W dołek wlewamy jajko i żółtka i nożem szybko mieszamy z mąką. Następnie dodajemy schłodzoną margarynę i siekamy wraz jajkiem i mąką. Dodajemy cukier zwykły i waniliowy ( lub ekstrakt ) i zagniatamy szybko gładkie ciasto. Zagniecione ciasto dzielimy na dwie równe części , owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum godzinę. Obie części rozwałkowujemy na szerokość i wysokość blachy ( prostokątna duża ) Najpierw układamy jedną część, smarujemy ją powidłami a następnie nakładamy drugą część. Wstawiamy do rozgrzanego do 180C piekarnika na około godzinę i odstawiamy do wystudzenia. Jak ciasto wystygnie smarujemy masą kajmakową i ozdabiamy :)
Komentarze