Mazurek kajmakowy

4.5 (161 ocen)

  • Łatwy

Najprostszy z możliwych mazurków. Czasem warto użyć gotowych produktów, szczególnie jak są naprawdę dobre.

  • Łatwy

Składniki:

  • - mąka pszenna: 30 dekagramów
    - cukier: 10 dekagramów
    - masło: 20 dekagramów
    - śmietana kwaśna 18%: 1 łyżka
    - żółtka: 2 sztuki
    MASA:
    - gotowa masa kajmakowa: 1 puszka
    - płatki migdałów: 0.5 szklanki
    - czekolada gorzka: 10 dekagramów
Wystaw ocenę:

4.5 (161 ocen)

Zobacz również:

Desery

Mazurek kajmakowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać, dodać masło, posiekać, dodać żółtka, cukier, śmietanę, szybciutko zagnieść, owinąć folią. Odłożyć na 1-2 godziny do lodówki. Rozwałkować na cienki 1cm placek, podziobać widelcem i upiec w blasze wyłożonej papierem do pieczenia na jasnozłoty kolor, w temperaturze 200C przez około 20 minut.
    Na placek wyłożyć masę kajmakową, posypać płatkami migdałów i pomaziać czekoladą. Tatam!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować