Mazurek kajmakowy

4.5 (185 ocen)

  • 10 min

Nie ma Świat Wielkanocnych bez tej słodkości.

  • 10 min

Składniki:

  • 160 g mąki pszennej
    90 g mąki ziemniaczanej
    70 g cukru pudru
    150 g masła
    1 jajko
    200g gotowej masy kajmakowej
    orzechy włoskie
Wystaw ocenę:

4.5 (185 ocen)

Zobacz również:

Desery Kajmak Toffi Karmel

Mazurek kajmakowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać, dodać pokrojone masło, cukier i jajko.
  • 2. Ciasto zagnieść i uformować w kulę. Następnie włożyć do lodówki na ok 30 min.
  • 3. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
    Formę do pieczenia o wymiarach ok 20 x 40 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
  • 4. 2/3 ciasta rozwałkować i włożyć do formy. Resztą ciasta udekorować wzorki. Ja zrobiłam cienkie ruloniki i ułożyłam na krzyż tworząc siatkę.
  • 5. Piec ok 20 min aż ciasto się zarumieni.
    Ostudzone ciasto dekorować masą kajmakową i orzechami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie Masa kajmakowa Mąka Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować