Mazurek kajmakowy

4.5 (146 ocen)

Święta już niedługo.Macie zaplanowane jakie słodkości będziecie piec ?Oczywiście nie może obejść się bez mazurka !

Składniki:


  • Składniki ciasto :

    250g mąki krupczatki
    120g masła
    70g cukru pudru
    1 łyżeczka soli
    1 jajko

    Składniki masa :

    1 puszka masy kajmakowej
    50g czekolady gorzkiej ( do dekoracji )
    50g kokosu ( do dekoracji )
    płatki migdałów (do dekoracji)
Wystaw ocenę:

4.5 (146 ocen)

Zobacz również:

Desery Kajmak

Mazurek kajmakowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.

    Przygotowanie ciasto :

    Mąkę wysyp na stolnicę. Dodaj pokrojone w kawałki masło, cukier puder, sól i wbij jajko. Wszystko dokładnie zagnieć na jednolitą masę. Uformuj kulkę, zawiń w folię i wstaw do lodówki na 1 godzinę. Rozwałkuj ciasto i piecz w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 35 minut.

    Przygotowanie masy :

    Puszkę umieść w rondelku z wodą i gotuj 10-15min aż masa będzie miękka. Rozsmaruj masę krówkową i ozdób wiórkami kokosu, płatkami migdałów i czekoladą. ( Czekoladę wcześniej należy rozpuścić w kąpieli wodnej)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.5 (167 ocen)

Opublikowany w Magazynie
mazurek

4.5 (167 ocen)

Opublikowany w Magazynie

mazurek kajmakowy...

izaa_a tradycyjny mazurek

To może cię zainteresować