Mazurek czekoladowy bez pieczenia

4.5 (188 ocen)

Mega słodkie ciasto i bardzo proste w przygotowaniu - czyli typowy mazurek. Można dowolnie go ozdobić, wykorzystując to, co ma się pod ręką.

Składniki:

  • 180g krakersów
    50g masła
    150 gorzkiej czekolady

    Masa
    100g mlecznej czekolady
    400g masy kajmakowej

    Oraz
    Bakalie do ozdobienia ciasta
Wystaw ocenę:

4.5 (188 ocen)

Mazurek czekoladowy bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy spód mazurka - w kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę i masło. Mieszamy, aby dobrze się połączyły. Krakersy kruszymy i dodajemy do nich przygotowaną czekoladową masę, mieszamy. Całość wykładamy do dowolnej formy (ja wykorzystałam okrągłą o średnicy 24 cm) i umieszczamy w lodówce na około 30 minut.
  • 2. W tym czasie przygotowujemy czekoladową masę. Tabliczkę mlecznej czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Masę kajmakową ubijamy mikserem i mieszamy z rozpuszczoną czekoladą. Wykładamy na wcześniej przygotowany spód. Dowolnie dekorujemy (ja wykorzystałam kolorowe ananasy). Ciasto przed podaniem przechowujemy w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować