Mazurek Bounty

4.5 (184 ocen)

  • 40 min

Bardzo prosty mazurek, którego zrobienie zajmuje dosłownie chwilkę. Na kruchy spód wylewa się kokosową masę, która smakiem przypomina, a może nawet lepiej smakuje od popularnego batonika. Wierzch tylko lekko polałam czekoladą by zbytnio nie tłumił smaku kokosa.

  • 40 min

Składniki:

  • Ciasto:
    250 g mąki pszennej
    150 g masła
    80 g cukru pudru
    1 jajko
    2 czubate łyżki kwaśnej śmietany
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa kokosowa:
    1 i 1/2 szklanki wiórek kokosowych
    1 szklanka mleka
    1 szklanka cukru

    Polewa czekoladowa:
    ok. 8 kostek mlecznej czekolady

Wystaw ocenę:

4.5 (184 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Mazurek Desery Bounty

Mazurek bounty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Do miski wsypać mąkę, dodać masło, posiekać nożem. Dodać cukier puder, jajko, śmietanę i pros zek do pieczenia, zagnieść jednolite ciasto. Wyłożyć na wyłożone papierem do pieczenia dno formy o wymiarach 26x21 cm. Lekko posypując wierzch mąką pszenną, równomiernie rozłożyć ciasto na całej powierzchni. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C, piec ok. 25-30 minut, do lekkiego zbrązowienia. Ostudzić.
  • 2. Masa kokosowa:
    Do rondelka wlać mleko, wsypać cukier, mieszając doprowadzić do wrzenia. Wsypać wiórki kokosowe, mieszając gotować ok. 12-13 minut. Gorącą masę wylać na upieczony spód. Równomiernie rozprowadzić.
  • 3. Polewa czekoladowa:
    Czekoladę połamać na kawałki, wyłożyć na płaski talerzyk. Rozpuścić nad parą wodną. Płynną czekoladą polać wierzch mazurka.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować