Mazurek biszkoptowy na waflach

0 (0 ocen)

  • 60 min

Smaczny, świąteczny mazurek:)

  • 60 min

Składniki:

  • -2 wafle andruty
    -4 jajka
    -4 łyżki mąki
    - 4 łyżki cukru
    - 25 dag ulubionych bakalii (rodzynki, figi, daktyle, orzechy, kandyzowana skórka pomarańczowa)
    - 2 tabliczki mlecznej czekolady
    -1/2 kostki masła
    -1/4 szklanki cukru pudru
    -skórka otarta z jednej cytryny

Mazurek biszkoptowy na waflach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Andruty przytnij do kwadratowej formy o boku 25 cm. Na jej dnie ułóż jeden andrut. Białka ubij na sztywno, ubijając dodaj cukier. Delikatnie mieszając dodaj po jednym żółtku i mąkę. Wrzuć bakalie. Masę wyłóż na andrut, przykryj drugim andrutem. Lekko dociśnij. Piecz ok.25 min w 185 stopniach C.
  • 2. Czekoladę roztop na parze, 2/3 czekolady posmaruj wierzch mazurka (ostudzony wyjąć z formy). Masło utrzyj z cukrem pudrem, skórką z cytryny i resztą czekolady. Masę przełóż do szprycy. Udekoruj wierzch mazurka.

Porady

Można użyć także białej czekolady, jak kto woli.:)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy